Oala sub presiune: instrucțiuni de utilizare. Cum se folosește corect pentru a te bucura de preparate gustoase

Oala sub presiune

Te interesează să gătești cu ajutorul unei oale de fiert sub presiune? Poate ai început deja să folosești una, dar te întrebi dacă aceste dispozitive puternice sunt și sigure? În esență, produsul este un vas sigilat care creează condens prin încălzirea apei și scurtează durata de preparare a mâncărurilor.

În vreme ce, într-un vas obișnuit, apa fierbe la temperatura de aproximativ 100 de grade, în cazul oalei sub presiune, fiindcă eliminarea aerului și aburilor este blocată, crește nivelul de condens și temperatura din interior până la valori de 120 de grade Celsius. Prin urmare, timpul dedicat gătirii alimentelor se reduce considerabil. Te interesează cum se folosește un astfel de ajutor minune în bucătărie? Găsești răspunsul în rândurile care urmează.

Instrucțiuni pentru oala sub presiune: cum se folosește. Cele mai frecvente întrebări

Oala sub presiune

“Cum folosesc oală sub presiune?” este una dintre cele mai comune întrebări adresate de persoanele care își doresc să gătească rapid și sănătos. Ei bine, pentru a o pune în funcțiune, este vital să fii absolut sigur/ă că această nu prezintă fisuri sau crestături și că starea ei este intactă. Este indicat să faci acest lucru chiar dacă scoți un dispozitiv nou din cutia sigilată, fiindcă unele pot fi deteriorate din cauza depozitării sau transportului.

Un astfel de obiect cu defecte poate elibera aburi fierbinți, care te pot răni. De asemenea, asigură-te că elimini cu ajutorul unor produse de curățare speciale resturile de mâncare și orice pată de murdărie înainte de a începe procesul de gătire.

După ce ai bifat acești pași, nu este suficient doar să pui alimentele în sita oalei și să o pornești. În interiorul ei, trebuie să existe lichid, iar apa este cel mai potrivit. Nu umple vasul cu mai mult de două treimi de apă, deoarece este nevoie de spațiu pentru formarea aburilor. Nu uita, întotdeauna trebuie să te asiguri că ai blocat capacul înainte de a porni ochiul aragazului sau plitei.

Când alimentele încep să fiarbă, supapa de presiune a oalei o să înceapă să fluiere. Asta înseamnă că vasul s-a supaîncălzit și, în acest moment, e recomandat să reduci flacăra, pentru că este suficient doar să piuie în timpul gătirii.

Atenție, însă! Indiferent de motiv, capacul oalei de fierbere nu trebuie scos în timp ce există presiune în interiorul vasului. Nu încerca să îl deschizi forțat, fiindcă e periculos: aburul îți poate provoca arsuri, iar lichidul din interior va ieși la suprafață. Recomandarea specialiștilor este să o îndepărtezi de pe ochiul aragazului și să aștepți să se răcească.

Dacă ai în continuare nelămuriri, este posibil că răspunsul la următoarele întrebări să îți fie de ajutor:

Oală de fierbere sub presiune poate exploda?

Atât timp cât urmezi instrucțiunile producătorilor și nu deschizi oala sub presiune atunci când își face magia, nu ai de ce să te îngrijorezi. Modelele moderne ale acestor vase sunt proiectate pentru a fi sigure.

Mâncarea își pierde gustul?

Contrar credinței conform căreia timpul mai lung de gătire duce la un rezultat mai gustos, prepararea mâncării cu o astfel de oală are meritele sale. Presiunea păstrează mai multă aromă decât metodele tradiționale, deci, preparatele sunt și mai delicioase.

Cum eliberezi aburul după ce ai gătit?

O poți face prin eliberare lentă, rotind treptat selectatorul de programe spre poziția pentru abur sau prin metoda rapidă. În cazul celei de-a doua, este indicat să pui oala sub presiune sub jetul de apă, pe care să îl direcționezi spre partea metalică a capacului. Această procedură este recomandată dacă ai gătit supe, orez, paste sau orice conține mult lichid.

Ce nu poți găti într-o oală cu presiune?

Datorită prezenței apei, toate alimentele sunt gătite la abur, ceea ce înseamnă că nu poți face nimic prăjit sau copt. Asigură-te că rumenești ceapa și carnea înainte de a le pune în oală.

Cum pot adapta o rețetă pentru a o prepara la acest vas?

Există două reguli atunci când vrei să pregătești rețete standard cu ajutorul oalei de fierbere sub presiune. Prima presupune să utilizezi mai puțin lichid de gătit, fiindcă acesta nu se evaporă, iar a doua regulă este reducerea timpului de gătit cu aproximativ două treimi. Dacă preparatul nu s-a gătit complet, mai poți folosi vasul câteva minute în plus.

Oala sub presiune nu mai funcționează. Ce s-a întâmplat?

Pentru a face condens, oala trebuie să fie complet sigilată și să țină aburii în interiorul ei. Verifică dacă inelul de cauciuc nu este deteriorat și asigură-te că ai adăugat cantitatea minimă de apă recomandată de producător. Dacă acest lucru nu funcționează, asigură-te că supapa de presiune nu este blocată.

Care este diferența dintre o oală sub presiune electrică și cea pentru aragaz

Oala sub presiune electrica

Există două tipuri de oale sub presiune: electrice și normale. Ambele au avantaje și dezavantaje. De aceea, este important să te informezi înainte de a decide către care te orientezi.

La fel cum sugerează și numele, oala electrică sub presiune funcționează cu electricitate. Tocmai fiindcă e portabilă, este foarte ușor de utilizat și riscul de a arde preparatele sunt minime. Aceste produse au cronometre încorporate, ceea ce înseamnă că nu trebuie să fii neapărat în preajma lor și, spre deosebire de cele clasice, trec printr-un ciclu de eliberare natural al aburilor. De asemenea, își setează singure temperaturile pe măsură ce procesul de gătire avansează.

Oala de acest tip, dar care se folosește pe aragaz, poate atinge niveluri de presiune mai mari decât cea electrică, motiv pentru care majoritatea persoanelor o preferă. Asta înseamnă că poți găti mai repede decât dacă ai face-o cu un model eletric.

Cu ajutorul oalei de fierbere sub presiune, preparatele tale preferate vor fi gătite mai rapid, fiind mai gustoase, iar tu vei economisi bani și energie, mâncând mai sănătos. În plus, este ideală pentru momentele când timpul nu îți permite să aștepți dezghețarea cărnii sau legumelor, așa că nu ezita să îți echipezi bucătăria cu un astfel de ajutor.

Sursă foto: Shutterstock