Depozitarea condimentelor – Cum să o faci într-un mod nu doar corect, ci și armonios!

Puține alimente pot stimula papilele gustative, așa cum o fac condimentele. Utilizarea lor corectă, poate îmbunătăți major orice preparat. Gustul este mai mult decât o senzație. De multe ori, el este un liant social sau o metodă mai plăcută de a cunoaște alte culturi. Pentru ca aroma să se păstreze, depozitarea condimentelor trebuie făcută într-un mod bine gândit.

În trecut, valoarea unora dintre acestea era egală cu cea a aurului. Acum sunt la îndemâna tuturor, dar modul în care le tratezi și folosești în mâncare, reflectă respectul pe care îl ai pentru hrană și gust, o prețuire pe care doar persoanele cu adevărat rafinate o pot manifesta. Iată așadar, câteva idei pentru stocarea lor de care să ții cont într-o bucătărie de lux.

Depozitarea condimentelor: Care sunt factorii care le pot deteriora aroma?

Depozitarea condimentelor

Indiferent că alegi condimente la vrac sau în pachete mici, faptul de a înțelege cum să le păstrezi, va contribui la conservarea unei arome mai puternice, pentru mai mult timp. Multe persoane nu se gândesc niciodată la asta, ajungând astfel să folosească felurite mirodenii în preparate, când deja ele și-au pierdut potențialul maxim.

Există câteva elemente care pot afecta longevitatea condimentelor, făcându-le să devină inutile în bucătărie. Acestea sunt:

  • Lumină – O expunere prelungită va cauza deteriorarea mirodeniilor pigmentate: boia, ierburi aromatice (busuioc, cimbru etc).
  • Căldură – afectează integritatea aromelor.
  • Oxigen – Aroma și intensitatea condimentelor vor fi diminuate din cauza efectului de oxidare a uleiurilor esențiale conținute.
  • Umiditate – Duce la apariția mucegaiului și la pierderea mai rapidă a aromelor.

Pentru a putea împiedica aceste fenomene nedorite, este important să folosești recipiente potrivite, de înaltă calitate.

Depozitarea condimentelor în bucătărie: Alege recipiente potrivite!

Atunci când vrei să alegi cea mai bună formă de stocare a ierburilor aromatice sau a mirodeniilor, ia în considerare frecvența cu care le utilizezi. Unii preferă să folosească borcane mai mari, acestea fiind utile atunci când poți închide capacul etanș. Totuși, de fiecare dată când vei folosi conținutul, spațiul rămas va fi înlocuit cu aer, ceea ce va permite oxigenului să deterioreze condimentele.

Acesta este motivul pentru care se recomandă recipiente de mici dimensiuni pentru stocarea lor. Indiferent că le iei din piață sau din magazine, asigură-te că le scoți din ambalajul original și le pui în variante precum:

Borcane din sticlă de mici dimensiuni – Sunt practice pentru că se pot închide ermetic, prevenind acțiunea nedorită a oxigenului.

Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor

Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor

Recipiente din metal – sunt o altă alegere bună dacă nu ai un loc întunecat în care să depozitezi condimentele. Astfel, lumina nu penetrează și nu afectează conținutul.

Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor

Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor

Recipiente din sticlă brună – O soluție bună pentru a proteja ingredientele atât de acțiunea oxigenului, cât și de cea a luminii.

Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor

Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor

Depozitarea condimentelor – Găsește locul potrivit!

Depozitarea condimentelor

Deși ierburile aromatice și condimentele ar putea arăta minunat pe blatul bucătăriei, acesta nu este cel mai bun loc pentru stocarea lor. Bineînțeles, râșnițele pentru sare sau piper, vor putea fi plasate la îndemână. Pentru restul ingredientelor, trebuie să găsești o soluție mai bună.

Temperatura din bucătărie variază foarte mult în funcție de cât de mult folosești cuptorul sau plita pentru gătit. În plus, și lumina de la fereastră poate strica mirodeniile rapid.

Așadar, găsirea unui loc întunecat pentru acestea este primul pas. Un sertar sau un dulap sunt alegeri bune, deoarece lumina pătrunde rar înăuntru.

O atenție deosebită trebuie să o acorzi și umidității. De exemplu, frigiderul ar părea un loc bun pentru depozitarea condimentelor la prima vedere, dar nivelul de umezeală va avea un efect negativ asupra lor. De aceea este important să le așezi într-o zonă dedicată special lor, departe de alimente umede.

Cum să depozitezi organizat condimentele din bucătărie?

Dușmanul luxului este dezordinea, iar atunci când ai multe recipiente cu felurite mirodenii, este ușor să creezi o învălmășeală deloc estetică. Din fericire, există multe metode care se implementează simplu și rapid pentru a păstra ingredientele într-un mod plăcut și ordonat. Inspiră-te din ideile de mai jos:

Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor

Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor

Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor

Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor

Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor

Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor

Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor

Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor
Depozitarea condimentelor

Condimentele au puterea de a te face să apreciezi hrana, nu doar ca pe o sursă de nutriție, dar ca pe o oportunitate de a explora senzații noi, de a te destinde și bucura cu adevărat de sentimentele pe care un gust deosebit le trezește în inima oamenilor. De aceea, acordă atenție modului în care le tratezi, depozitându-le corect, pentru ca aroma lor să se păstreze timp îndelungat.

Sursa foto: shutterstock.com, pexels.com, unsplash.com, pinterest.com