Living cu canapea: informații esențiale pentru realizarea unei amenajări deosebite

Living cu canapea

În general, pentru a amenaja o casă cu un aspect aparte, este important să alegi canapeaua care se potrivește cu livingul atât în privința aspectului cromatic, cât și în privința design-ului. Fiind o cameră în care petreci o mare parte din timp ca să te relaxezi, să găsești o nouă inspirație ori ca să-i inviți pe cunoscuți, livingul trebuie amenajat cu atenție, iar primul pas pe care trebuie să-l faci este alegerea canapelei potrivite! De aceea, din articolul următor, vei descoperi câteva sfaturi care te vor ajuta să optezi pentru canapeaua care oferă un aspect estetic deosebit livingului.

Amenajarea livingului în funcție de culoarea canapelei

În living, canapelele oferă o pată de culoare care vor atrage mereu toate privirile, de aceea, pentru amenajarea spațiului de locuit trebuie să ai în vedere modul în care se îmbină nuanțele pe care le alegi. În afară de canapeaua care este și punctul de referință al camerei, în living se regăsesc și alte elemente care oferă acel șarm unic, cum ar fi sistemul de iluminat electric, fotoliile sau covoarele. Însă, toate aceste elemente depind de felul în care contrastează ori se asortează cu piesa de rezistență: canapeaua.

  • Living cu canapea turcoaz

Canapeaua turcoaz se potrivește perfect unui decor cu influențe marine care se regăsește des în locuințele situate în apropierea litoralului. În livingul cu ferestre largi și bine iluminat, această nuanță se asortează cu pastelurile, care echilibrează pata de culoare intensă. Astfel, având impact vizual, elementele turcoaz precum canapeaua și perdelele ar trebui distanțate, deoarece culorile deschise din living ajută la realizarea unui decor armonios din punct de vedere vizual.

Living cu canapea

Pentru un decor aparte, care aduce un plus de eleganță, canapeaua într-un ton mai închis poate contrasta în living cu nuanțele portocalii sau galbene. În acest caz, brand-ul Kartell este alegerea ideală deoarece, în urma cercetărilor intensive în domeniul textilelor, a creat o colecție de canapele turcoaz cu textură catifelată, având un suport solid și un design liniar. Alături de candelabrele și lustrele oferite de brand-ul Ideal Lux, canapeaua turcoaz creează o elegență aparte în living.

Iar pentru o notă modernă, Patricia Urquiola a creat, pentru Kartell, o canapea unică, ce conturează un stil fresh, perfect chiar și pentru un living dintr-un apartament mai mic.

  • Living cu canapea verde

În living, culoarea verde conturează un decor inspirat din natură, în care liniile geometrice simple au o eleganță aparte. În spațiul unde canapeaua verde ocupă un loc important, se recomandă utilizarea unor nuanțe pastelate pentru a reliefa piesa centrală a livingului. Iar pentru un living plin de culoare, combinația de verde și galben oferă un aspect modern și sofisticat. De asemenea, în afară de canapea, pentru decorarea încăperii se poate opta pentru ghivece cu plante ori tablouri inspirate din natură. Iar pentru un decor impresionant, colecția Villeroy & Boch Amazonia oferă obiecte de elemente de decorațiune extrem de deosebite.

Canapeaua verde care se regăsește în colecția Kartell Pop Duo are un aspect modern, și în același timp este încăpătoare și foarte confortabilă, datorită umpluturii din pene și puf de gâscă. Astfel, confortul și eleganța se îmbină perfect pentru a realiza un living primitor și plăcut din punct de vedere estetic.

  • Living cu canapea albastră

Atunci când optezi pentru o canapea albastră, un aspect deosebit de important de care trebuie să ții cont, pentru o amenajare elegantă, este atenția la proporțiile de culoare. În acest sens, efectul intens dat de culoarea canapelei trebuie contrabalansat de culorile neutre precum nuanțele de galben, de crem, de bej și nuanțele ciocolatii. Astfel, este creat un contrast plăcut, care denotă stil și eleganță.
Totodată, pentru o canapea având o nuanță de albastru închis, este recomandat să ai în vedere și iluminatul corect al livingului, astfel încât spațiul de locuit să reprezinte un cadru primitor și relaxant în fiecare moment.


Pentru un aspect somptuos, dar totodată primitor, în centrul livingului se poate amplasa o măsuță de cafea, iar în jurul acesteia se pot regăsi canapele și fotolii în aceeași nuanță. În acest sens, la brand-ul Gamma Arredamenti se regăsesc canapele și fotolii cu tapiserie din piele unică, de calitate superioară. Stilul modern al pieselor de mobilier se datorează măiestriei lucrului realizat manual, așadar poți opta pentru livingul tău la elemente care pun în valoare eleganța și personalitatea ta.

  • Living cu canapea gri

Cea mai importantă caracteristică a unei canapele gri este rezistența ridicată. Odată cu trecerea timpului, pe acest tip de canapea, urmele fine de uzură sunt mai dificil de observat. Așadar, aceasta e canapeaua potrivită unui stil de viață plin de energie.

Deoarece canapeaua gri are un aspect neutru, ai două opțiuni pentru a-ți amenaja livingul: fie păstrezi tonul cromatic și alegi piese cu nuanțe albe, gri, bej, aurii, ciocolatii și crem, fie aduci o notă personală utilizând elemente care contrastează puternic și sunt strategic amplasate. În acest sens, o pernă decorativă galbenă, un covor cu accente verzi ori o perdea cu o tentă portocalie. Secretul este ca proporția cromatică să fie echilibrată, pentru a accentua stilul canapelei!

  • Living cu canapea galbenă

Canapeaua galbenă este piesa care aduce confort și dispoziția de stare bună datorită aspectului său luminos. Pentru a valorifica intensitatea nuanței de galben, în general, se va opta pentru pereți vopsiți în culori neutre și piese care au accente de alb și negru. Însă, pentru un aspect modern, canapeaua galbenă poate contrasta cu celelalte piese care au culorile verde, albastru, ori chiar mov. Astfel, se va accentua aspectul plăcut oferit de explozia de galben!

  • Living cu canapea neagră

Deși, la prima vedere, o canapea neagră poate fi o provocare în ceea ce privește amenajarea livingului, în realitate această opțiune este ușor de integrat și lasă o amprentă sofisticată. Negrul se poate asorta cu multe culori, însă, pentru un aspect modern, alege piese din gama de nuanțe de alb, crem sau chiar gri. Iar dacă vrei să atragi atenția asupra acestei piese de mobilier, pernele decorative galbene vor atrage imediat privirea.

Pentru un plus de rafinament, canapeaua neagră cu tapițerie din piele este alegerea ideală atunci când livingul trebuie să inspire eleganță. De exemplu, brand-ul Stressless îmbină perfect rafinamentul și confortul oferit de mobilierul scandinav prin intermediul canapelelor din piele, care au brațe din crom și reclinere laterale. Astfel, are loc armonia perfectă dintre lux și confort!

Pentru un living rafinat, care să fie în ton cu locuința ta somptuoasă, culoarea canapelei nu este singurul detaliu la care trebuie să fii atent. Pentru un design armonios, este esențial să alegi și modelul perfect de canapea, în care să te simți confortabil și în același timp să se potrivească din punct de vedere estetic cu restul încăperii. Așadar, urmează și sfaturile din ghidul pentru amenajarea livingului, care te vor inspira să-ți amenajezi căminul într-un spațiu elegant, somptuos, dar totodată personalizat conform gusturilor tale.

Idei de amenajare în funcție de poziția canapelei în living

Canapeaua ocupă în living un spațiu semnificativ, așadar este recomandat să descoperi stilul pe care ți-l dorești pentru amenajarea unui living aparte, care să inspire și să impresioneze de fiecare dată. De aceea, este necesară o strategie atent gândită pentru a decide care este cel mai potrivit mod de a poziționa canapeaua în living.

  • Canapeaua în mijlocul livingului

Atunci când este așezată în mijlocul livingului, canapeaua devine punctul central din încăpere. Însă, această variantă este potrivită, de obicei, unui living spațios, unde canapeaua nu devine un obstacol pentru căile de acces.

Pentru un living deosebit, îndrăznește să renunți la modelele clasice de canapea și să amenajezi un spațiu luxos prin intermediul canapelei curbate. Aceasta are un design aparte datorită formelor care se unduiesc delicat prin intermediul cusăturilor speciale. Piesele pot fi reasamblate pentru a crea o nouă formă, așadar această canapea este perfectă pentru cei care se implică des în noi proiecte de reamenajare a locuinței!

  • Canapeaua în dreptul unui perete al livingului

Deși există tentația de a lipi canapeaua de perete, secretul este să lași un spațiu liber de câțiva centimetri pentru a crea iluzia unui spațiu mai amplu. Spre deosebire de canapeaua din centrul livingului, cea din dreptul unui perete se poate să nu fie atât de vizibilă la prima vedere, așadar pernele decorative contrastante reprezintă soluția pentru această dilemă. Totodată, piesele de iluminat electric reușesc să accentueze și să pună în valoare spațiul din jurul canapelei.

Iar pentru un plus de rafinament, arta reușește întotdeauna să transforme orice spațiu într-o zonă elegantă. Așadar, deasupra canapelei se poate fixa o oglindă cu detalii deosebite ori un tablou care se asortează cu tematica livingului. Însă, tabloul trebuie să aibă o dimensiune mai mare, aproximativ două treimi din dimensiunea canapelei, pentru a păstra acel echilibru între proporții.

  • Canapeaua într-un colț al livingului

Pentru amenajarea unui colț al livingului, de departe colțarul este soluția practică și stylish care valorifică un spațiu neutilizat în cele mai multe locuințe. Deși canapelele de colț pot fi amplasate chiar și în centrul livingului, acestea sunt special adaptate pentru a oferi un aspect confortabil și modern livingului tău. O amenajare deosebită se realizează nu numai prin aplicarea unor combinații specifice de culori, ci și prin atenția la detalii, cum ar fi dimensiunea și proporțiile spațiului. Așadar, dacă nu știi ce tip de colțar să alegi: colțar pe dreapta sau colțar pe stânga, partea aceea mai lungă a canapelei se potrivește pe peretele unde este mai mult spațiu, pentru a crea acel balans al proporțiilor.

Dacă vrei să alegi cele mai bune colțare pentru livingul tău, ține cont de câteva aspecte importante, cum ar fi culoarea, tipul de canapea, numărul de locuri și tipul de tapițerie. Aceste caracteristici trebuie să te ajute în realizarea unui decor impresionant, dar în același timp trebuie să se integreze perfect stilului tău de viață!

În concluzie, căminul tău poate să fie amenajat sofisticat și să ofere o notă aparte atunci când piesele de mobilier și elementele de decorațiune se completează din punct de vedere cromatic. Canapeaua este o piesă foarte importantă a livingului, așadar aceasta trebuie să se integreze perfect în locuință privind atât modelul canapelei, cât și culoarea și textura acesteia. Atunci când descoperi o canapea deosebită, nu ezita să-ți reamenajezi livingul pentru a beneficia de un spațiu relaxant, care să inspire rafinament!

Sursa foto: Sensodays.ro, Shutterstock.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre amenajarea livingului cu canapea

Ce înseamnă canapea extensibilă?

Prin canapea extensibilă se înțelege o canapea care are încorporat un cadru metalic și poate fi desfăcută pentru a realiza un pat. Canapele extensibile sunt eficiente deoarece salvează spațiu, iar anumite modele conțin și o ladă de depozitare, necesară în special pentru livingurile mai mici.

Cu ce asortez canapeaua verde în living?

În living, canapeaua se asortează perfect cu alte culori pastelate, care scot în evidență eleganța canapelei. Însă, pentru un aspect modern, o opțiune trendy este contrastul dintre canapeaua verde și alte elemente galbene, precum pernele decorative, covorașul din fața canapelei ori perdelele de la fereastră.

Pe ce perete se pune canapeaua în living?

Canapeaua poate fi așezată și în centrul livingului, dar dacă preferi stilul clasic, atunci o poți așeza în apropierea unui perete. Pentru un aspect armonios, este recomandat să poziționezi canapeaua ori partea mai lungă a colțarului pe un perete cât mai spațios. Iar pentru a beneficia de clipe relaxante, acest perete ar trebui să fie opus celui pe care se regăsește sistemul tău TV & Home Video ori șemineul pe care îl admiri în fiecare seară.

Ce canapea se potrivește pentru un living mic?

Pentru un living mic, o canapea compactă, cu două locuri, este perfectă pentru a salva cât mai mult spațiu. Totodată, este indicat să ții cont de proporțiile canapelei, așadar orientează-te către o canapea cu brațe cât mai suple, iar spătarul să nu ocupe mult volum.

Canapea sau colțar în living?

Atât colțarul cât și canapeaua clasică sunt opțiuni potrivite pentru amenajarea livingului. Însă, decizia trebuie luată și în funcție de stilul de viață: colțarul oferă confort sporit, deoarece se poate transforma și în pat, însă canapeaua este mai ușor de mutat, în cazul în care deseori vrei să reamenajezi și să modifici stilul livingului.