Cea mai bună hotă telescopică

Hota telescopica cu panou de comanda

Folosirea unei hote poate fi considerată o adăugire neesențială, însă dacă ai în plan designul unei bucătării moderne, cu mobilier de ultimă oră și vrei să păstrezi mult timp aerul de nou și de curățenie, vei descoperi curând că hotele sunt accesorii indispensabile. Mai ales dacă ai planuri serioase în ceea ce privește prepararea mâncării acasă. 

Cu ajutorul hotei de bucătărie nu vei avea nici o problema în privința aburilor, fumului și a particulelor de grăsime emanate în timpul prăjirii sau frigerii alimentelor, iar suprafețele mobilierului nu se vor acoperi de acea peliculă lipicioasă care atrage ca un magnet praful. 

Chiar dacă nu vrei să strici imaginea fluidă și ergonomia bucătăriei tale cu o hotă și cu tubulatura de evacuare neceasară, există o soluție elegantă în acest sens: hotele telescopice. 

Dacă ești în căutarea cele mai bune hote încorporabile telescopice atunci acest articol îți poate servi drept ghid pentru alegerea unui model excelent pentru bucătăria ta.

Cele mai bune hote telescopice – Clasament TOP3

Hotele telescopice pot fi integrate în ansamblul mobilierului de bucătărie, deasupra plitei. O caracteristică a hotelor de bucătărie telescopice este reprezentată de faptul că, pentru a le folosi, acestea trebuie extinse, iar la terminarea gătitului, oprirea se face simplu, prin strângerea extensiei. 

cea mai buna hotă telescopică - Hota telescopica Teka CNL 9610 90 cm, 2 trepte turbo, free outlet 745 m3h, inox anti-patacea mai buna hotă telescopică - Hota telescopica Bosch DFS067K51 Serie 8, 60cm, TouchControl, 3 trepte + 2 Intensiv, 717 m³h Intensiv, inox
ProdusHota telescopica incorporabila Franke Maxima FTC 926 90cm, InoxHota telescopica Teka CNL 9610 90 cm, 2 trepte + turbo, free outlet 745 m3/h, inox anti-pataHota telescopica Bosch DFS067K51 Serie 8, 60cm, TouchControl, 3 trepte + 2 Intensiv, 717 m³/h Intensiv, inox
CaracteristiciModel hotă: încorporabilă
Tip filtru: metalic
Capacitate de absorbție: 750 m3/h (mod intensiv); 650 m3/h (la viteză maximă)
Diametru tub de evacuare: 150 mm Nivel maxim de zgomot: 71dB
Clasa energetică: D
Material de fabricație: inox
Lățime: 90 cmIluminare: 2 becuri de 20W fiecare
Motor: cu 3 trepte de viteză + mod intensiv
Garanție: 36 luni
Model hotă: încorporabilă
Tip filtru: 2 filtre din inox
Capacitate de absorbție: min. 330 mc/h / max. 445 mc/h / turbo 694 mc/h
Diametru tub de evacuare: 150 mm
Nivel de zgomot: min. 60 dB / max. 63 dB / turbo 70 dB
Clasa energetică: C
Material de fabricație: inox
Lățime: 90 cm
Iluminare: 3 LED-uri
Motor: 2 motoare cu 2 trepte de putere + mod Turbo
Panou de control electronic: da
Garanție: 24 luni
Model hotă: încorporabilă
Tip filtru: metalic cu indicator de saturare grăsimi
Capacitate de absorbție: 717 m³/h
Diametru tub de evacuare: 120 mm
Nivel maxim de zgomot: 53 dB
Clasa energetică: A
Material de fabricație: inox
Lățime: 60 cm
Dimensiuni: 598 x 426 x 290 mm (L x l x H)
Iluminare: LED 2 x 1,5W cu funcție DimmLight și SoftLight
Motor: 2 motoare tip EcoSilence Drive™ BLDC(brushless) cu 3 trepte de putere și 2 trepte intensiv
Garanție: 24 luni 
PRO– capacitate excelentă de absorbție
– filtru metalic lavabil
– garanție îndelungată de 3 ani
– iluminare puternică
– construcție robustă din inox
– sistem cu 2 filtre din inox
– panou de control electronic anti pată
– motoare puternice cu capacitate bună de absorbție
– silențiozitate la turații mici
– sistem economic de iluminat cu LED 
– motor economic cu un consum de energie de clasă A ideal pentru sesiuni lungi și dese de gătit
– nivel foarte scăzut de zgomot
– dimensiuni reduse și integrare perfectă în diverse aranjamente de interior
– capacitate mare de absorbție
– filtre de grăsime metalice care pot fi spălate în mașina de spălat vase
– panou de afișaj electronic
CONTRA– clasă energetică inferioară (D)
– zgomot destul de puternic
– clasa energetică medie (C)– prețul din gama superioară
VEZI AICI PRETULVEZI AICI PRETULVEZI AICI PRETUL

Cum să alegi cea mai bună hotă telescopică?

Alegerea unei hote telescopice presupune luarea în considerare a câtorva factori care au o importanță deosebită pentru un demers reușit. Hotele telescopice au un număr apreciabil de caracteristici, însă, în funcție de preferințele personale, de stilul designului interior și de mărimea bucătăriei în care sunt instalate, ar trebui să te gândești cel puțin la următoarele aspecte înainte de a lua decizia de a cumpăra unul sau altul dintre modele. 

  • Dimensiunile 

Alegerea hotei perfecte pentru bucătăria ta ar trebui să fie făcută în funcție de dimensiunile plitei deasupra căreia se va instala. Gura de absorbție a aerului a hotei nu ar trebui să fie mai mică decât plita. Avantajul crucial al hotelor telescopice este acela de a se extinde și de a-și mări suprafața de absorbție. Astfel, aceste modele de hote pot fi integrate în mod armonios în ansamblul general al designului interior al bucătăriei chiar dacă consolele sau dulapurile suspendate unde hota telescopică este integrată nu au o lățime care să acopere dimensiunile mai generoase ale plitei de dedesubt.  

  • Modul de funcționare – cu evacuare sau cu recirculare

Aerul absorbit de hota din bucătăria ta poate fi expulzat în exterior, în afara imobilului sau poate fi trecut printr-un filtru și returnat în interiorul bucătăriei. În primul caz este vorba de hote cu evacuare, iar în cel de-al doilea caz despre hote cu recirculare. Desigur, majoritatea hotelor telescopice moderne pot fi instalate și pot funcționa în ambele moduri. 

Hotele cu evacuarea aerului pur și simplu elimină aerul către exteriorul casei prin intermediul unui circuit de evacuare. De cele mai multe ori, aerul absorbit și evacuat nu mai trebuie filtrat. Hotele cu evacuare au astfel grade de eficiență și eficacitate ceva mai mari decât  hotele cu recirculare. Dezavantajul principal al hotelor cu evacuare este zgomotul produs deoarece este nevoie de ventilatoare cu motoare mai puternice care să poată fi capabile să împingă aerul către exterior. În plus, vei avea nevoie de proiectarea unui circuit de evacuare care, în funcție de designul interior al bucătăriei tale, poate fi destul de greu de integrat în aspectul general și, dacă nu este realizat cu atenție, poate chiar aduce prejudicii imaginii de ansamblu a bucătăriei tale. 

Hotele cu recirculare se folosesc de filtre pentru a reține mirosurile și particulele de grăsimi ale aerului absorbit de deasupra plitelor. În cazul acestor modele, aerul nu părăsește interiorul, ci este eliberat, după filtrare, înapoi în bucătărie. Desigur, foarte multe modele avansate de hote telescopice se folosesc de filtre antigrasime dar și de filtre cu cărbune care, acționând combinat, rețin grăsimile arse, mirosul și fumul din aerul aspirat. Aceste modele tind să aibă chiar prețuri ceva mai scăzute decât în cazul hotelor cu evacuare deoarece nu mai există nevoia de realizare a unui traseu special de expulzare a aerului în exteriorul locuinței. Avantajul principal consta în faptul că hotele telescopice cu recirculare se pot integra perfect chiar și în cadrul celor mai pretențioase idei de design interior și nu va trebui să-ți faci griji cu amenajarea bucătăriei în funcție de poziționarea hotei. Chiar dacă eficacitatea și eficiența lor comparată cu cea a hotelor cu evacuare este ceva mai redusă și filtrele vor trebui schimbare din când în când, bucătăria ta va câștiga prin ergonomie și printr-un aspect de revistă. 

  • Puterea de absorbție 

Puterea sau capacitatea de absorbție a hotei de bucătărie este un element important de studiat înainte de achiziția unui model. Dacă hota nu are o capacitate suficientă de absorbție a aerului, mirosul și fumul rezultate din procesele de gătit nu vor fi eliminate suficient de rapid și într-un mod complet. Capacitatea de absorbție a unei hote se măsoară în metri cubi într-o unitate de timp de o ora (m3/h). 

O regulă generală care poate indica o hota potentă în acest sens indică că modelul ar trebui să fie capabil să absoarbă de circa 10-12 ori volumul de aer al încăperii (al bucătăriei) într-o oră. Astfel, pentru a ști dacă hota pe care vrei s-o alegi este potrivită pentru bucătăria ta ar trebui să calculezi volumul încăperii respective. De exemplu pentru o bucătărie cu un volum de 50 de metri cubi, o hotă potrivită va fi un model cu o capacitate de absorbție de peste 500 m3/h. 

  • Nivelul de zgomot 

Bucătăria casei tale este și un spațiu de socializare, astfel că dacă vrei să porți și conversații cu familia sau cu prietenii în timp ce prepari un delicios prânz va trebui să iei în considerare și nivelul de zgomot pe care îl poate produce hota. Motorul hotei este principalul responsabil de zgomotul produs. Cele mai moderne hote telescopice se pot lăuda cu un nivel maxim de zgomot situat sub limita de 60 dB la funcționarea pe treapta minimă de putere. Cu cât vei seta o treaptă mai înaltă a puterii motorului, cu atât nivelul de zgomot va crește. Unele modele de hote au chiar un nivel ”turbo” de putere a motorului pentru a face față unei plite încărcate la capacitate maximă sau preparării unor feluri de mâncare cu degajare mare de fum și miros. 

  • Filtrele hotei

Filtrele sunt elementele care se află în prima linie de contact a hotei cu aerul absorbit de deasupra plitei unde se gătește. Elemente importante sunt filtrele de grăsime care te asigură că particulele de găsimi din abur sau din fumul rezultat în urma preparării termice a felurilor de mâncare sunt primele care sunt oprite înainte ca aerul să circule mai departe prin hotă. Cele mai ergonomice soluții de filtrare sunt filtrele de grăsime metalice care se pot spăla chiar în mașina de spălat vase eliminând astfel nevoia constantă de schimbare cu noi filtre.  

Filtrele de cărbune au rolul de a acționa la neutralizarea mirosului aerului absorbit de hotă și sunt necesare mai ales pentru hotele cu recirculare. Spre deosebire de filtrele de grăsime care pot fi doar spălate și refolosite, filtrele cu cărbune sunt consumabile care trebuie înlocuite periodic. Cele mai avansate modele de hote pot fi prevăzute cu tehnologie inteligentă care poate semnala nivelul de uzură al filtrelor și nevoia de înlocuire a acestora. 

Mărcile de hote telescopice recomandate de Sensodays.ro

Sensodays are o misiune continuă de a oferi cele mai bune soluții celor care își doresc să beneficieze de o amenajare de ultimă oră a bucătăriei și cu un aspect de revistă. În acest sens, doar cele mai bune branduri, expresie a calității fără cusur și a tehnologiei înalte, sunt selectate în oferta magazinului online Sensodays.ro 

Marca Franke

Franke este un brand german cu o vechime de peste 100 de ani care oferă soluții pentru casă, în special pentru bucătării și camere de baie. Având drept deviză o expresie care s-ar putea traduce ”Orice, dar nimic comun”, Franke oferă nu doar produse excelente din punctul de vedere al calității și durabilității, dar are și un concept de business prin care își impune să fie unic în tot ceea ce oferă clienților. De la înființarea companiei în anul 1911, Franke și-a bazat succesul pe ingineria inovativă, designul unic al produselor și o calitate excepțională, valori care sunt temelia pe care compania a ajuns la un număr de peste 8000 de angajați în 37 de țări pe 5 continente.   

Marca Teka

Teka Group este o companie germană care își are originile în anul 1924. Încă de la înființare, compania s-a concentrat pe producerea produselor și echipamentelor de bucătărie și de baie: instalații sanitare, chiuvete, hote, plite, cuptoare, mașini de spălat vase și alte electrocasnice de profil. Grupul Teka deține nu mai puțin de 14 fabrici dispersate pe trei continente: Europa, America și Asia. Grupul Teka își comercializează produsele sub brandurile Teka, Küppersbusch, Mofém, Thor și Vitrogar, fiecare dintre acestea fiind sinonime cu calitatea desăvârșită a produselor, designul elegant și durabilitatea. 

Marca Bosch

Încă din 1886, atunci când Robert Bosch a înființat ”Atelierul pe mecanică fină și inginerie electrică” în Stuttgart, Germania, brandul cu același nume a fost direcționat către dobândirea dominației globale prin calitatea, puterea inovației și durabilitatea produselor. Astăzi Bosch este un brand multinațional cu peste 400.000 de angajați în toată lumea și cu activități care cuprind, soluții de mobilitate, tehnologie industriala, bunuri de consum, tehnologia energiei și altele. Bosch este un lider în domeniul tehnologiei IoT, al soluțiilor pentru case inteligente și una dintre mărcile recunoscute în domeniul electrocasnicelor de calitate, proiectate și fabricate sub deviza ”Inventate pentru viață”, o reală declarație a scopului de a îmbunătăți calitatea vieții și ergonomia locuințelor. 

Cum se curăță și se întreține o hotă telescopică?

Curățarea hotei nu este una dintre activitățile care ar trebui trecute cu vederea în cadrul bucătăriei. Faptul că acest device este cel care absoarbe aerul cu particule de grăsime și fum pentru a menține un mediu ambiental plăcut înseamnă că va avea nevoie de o curățare și o întreținere regulată, mai ales dacă sesiunile de gătit sunt mai dese. 

Pentru ergonomia activității de curățare și întreținere a hotei ar trebui să te asiguri că nu-ți va lipsi manualul oferit de producător, manual care conține scheme și indicații necesare pentru demontarea unor părți componente pentru un acces mai facil. 

Primul lucru la care ar trebui să te gândești în privința întreținerii hotei telescopice este verificarea stării filtrelor. Filtrele de grăsime care sunt realizate din materiale clasice  așa cum este cazul ceramicii sau materialelor poroase vor trebui schimbate lunar sau odată la 2-3 luni în funcție de intensitatea folosirii. Un avantaj superior îți vor oferi hotele telescopice cu filtre din metal care se pot doar spăla odată cu restul veselei și recipientelor în mașina de spălat vase. Pe de altă parte, filtrele de cărbune, responsabile cu reținerea și neutralizarea mirosurilor vor trebui schimbate cel puțin în fiecare an. 

În ceea ce privește suprafețele din inox ale hotei se recomandă folosirea produselor de îngrjire și curățare dedicate din gama spray-urilor de curățare a hotelor sau soluțiilor pentru curățarea suprafețelor din inox. De asemenea, ar trebui să folosești lavete speciale din microfibre pentru a te asigura că nu vei zgâria suprafețele lucioase ale hotei. 

După ce ai curățat sau schimbat, după caz, filtrele și după operațiunea de spălare a suprafețelor este indicat să lași să treacă o perioadă de timp pentru a permite uscarea completă înainte de a proceda la montarea filtrelor sau eventualelor capace ale hotei. 

Întrebări și răspunsuri frecvente despre cele mai bune hote telescopice

1. La ce înălțime ar trebui montată hota față de plită?

Distanța între hota de bucătărie și plită depinde de modul de funcționare al plitei. Dacă este vorba de o plită electrică sau pe inducție, distanța de montaj a hotei nu trebuie să fie mai mică de circa 65 de cm. Dacă este vorba de o plită clasică pe gaz, distanța ar trebui să fie ceva mai mare, de peste 75 cm, având în vedere flacăra deschisă cu care operează astfel de plite.

2. Cum știu că aleg o hotă telescopică  de o putere suficientă pentru bucătăria mea?

Puterea hotei sau capacitatea de absorbție a aerului ar trebui să fie astfel măsurată încât să poată filtra de circa 10-12 ori volumul de aer al bucătăriei tale într-un interval de timp de o oră. Astfel, tot ce ai de făcut este să determini volumul interior al bucătăriei, să înmulțești rezultatul cu 10 sau chiar cu 12 și vei afla puterea recomandată de absorbție a hotei.

3. Chiar am nevoie de o hotă în bucătărie?

Deși nu este un element obligatoriu al inventarului casnic, hotele au totuși un rol esențial mai ales dacă bucătăria este folosită în mod regulat pentru prepararea diverselor feluri de mâncare. Simpla aerisire prin deschiderea ferestrelor nu este suficientă pentru eliminarea aburului, mirosurilor, a fumului și a umidității rezultate din procesul de preparare termică a alimentelor. Astfel, în lipsa unei hote performante, în scurt timp, te vei putea trezi cu mucegai instalat în anumite zone ale bucătăriei, cu mobilierul plin de pelicule lipicioase de grăsime și va trebui să depui eforturi mult mai mari pentru curățenie. În plus, mirosurile de la bucătărie vor ajunge cu siguranță și în restul casei.

4. Poate să ia foc hota de deasupra plitei?

Această problemă nu se pune în cazul hotelor de deasupra plitelor electrice sau pe inducție. Hotele de desupra plitelor cu flacără deschisă, pe gaz, pot avea un risc minimal de aprindere în cazul producerii unui accident în timpul gătitului. Dar, toate hotele puse la dispoziție de Seonsodays.ro sunt testate la rezistența la foc și sunt construite după standarde înalte de protecție și de calitate care elimină complet acest risc dacă sunt montate conform indicațiilor de siguranță furnizate de producător.

5. Când este indicată montarea unei hote telescopice?

Hotele telescopice au avantajul major că se pot integra perfect în restul ansamblului mobilierului de bucătărie. Chiar dacă în poziția de repaus nu au dimensiuni care să acopere în totalitate aria plitei, la folosirea acesteia hotele telescopice se pot extinde acoperind suprafața necesară. După ce gătirea felurilor de mâncare a luat sfrârșit, hota telescopică poate reveni la forma inițială integrată în designul general al consolelor sau dulapurilor suspendate unde este montată.

Sursa foto: Sensodays.ro, Pixabay.com