Cum să bei whisky precum un adevărat domn și informații esențiale despre această băutură

Cum să bei whisky

Există o mulțime de băuturi pline de istorie, însă, probabil cea mai bogată este cea a whiskyului. O băutură cu adevărat complexă, care merită savurată într-un mod cât mai clasic cu putință. Datorită concentrației mari de alcool, dar și gustului intens pe care îl are, whiskyul se consumă mereu în cantități mici, dar concentrate. În continuare vei afla cum și când se bea whisky, la ce temperatură poate fi servit, dar și alte informații prețioase.

Cum se bea whisky – informații despre celebra băutură

Whiskyul este una dintre cele mai cunoscute băuturi pe plan mondial. Fiind o băutură cu un astfel de statut și istoria sa este bogată. Numele de whisky derivă, de fapt, din cuvântul gaelic „uisge beatha”, însemnând „apa vieții”. O denumire realistă având în vedere puritatea și complexitatea băuturii, mai ales dacă se face referirea la cum se bea.

Cum să bei whisky

Chiar dacă nu există o dată fixă a primei distilări făcute, originile clasicii băuturi se află în Scoția, acolo unde se fabrică, de sute de ani, whiskyul în forma sa cea mai pură. Din anii 1500 și până în prezent, industria a evoluat și a avut loc o expansiune globală a băuturii, astfel fabricându-se diferite variații în multe țări de pe glob. Popularitatea sa nu a scăzut datorită unui simplu fapt: este un simbol, nu doar o simplă băutură.

Există, așadar, o gamă variată atunci când este vorba despre whisky, iar în funcție de zona distilării, putem vorbi despre:

  • Scotch whisky – mereu scris fără „e”, băutura clasică este maturată în lemn de stejar timp de cel puțin trei ani, producția se face exclusiv pe teritoriul Scoției și are gust puternic de malț.
  • Irish whiskey – varianta vecinilor de peste mare se scrie cu un „e”, se folosește puțin sau deloc turba, așadar, băutura irlandeză nu prezintă un nivel de afumare ridicat. Acesta este distilat de trei ori și conține malț, orz și o porție de spirt din cereale..
Cum să bei whisky
  •  Bourbon sau american whiskey – whiskeyul american va avea mereu în compoziție cel puțin 51% porumb, dar și secară și orz maltat. Distilarea acestui whisky are loc într-o coloană și mai apoi într-o oală, pentru a oferi un gust unic băuturii.
  • Japanese whisky – whiskyul japonez a luat naștere în anii ‘20, atunci când academiile instituționale scoțiene au format primii producători japonezi de whisky. Băutura împarte aceleași atribute precum clasicul scoțian, singura diferență fiind renunțarea la o perioadă minimă de maturare.

Cum să bei whisky precum un adevărat domn

Cum să bei whisky

Acum că ai puse baze solide despre ce semnifică această băutură și sub ce forme o poți găsi, este timpul să afli și cum se bea pentru a savura în deplinătate gustul unic. Pentru a degusta whiskyul va trebui să urmezi trei pași foarte simpli, asta dacă într-adevăr dorești să ai parte de experiența autentică, în caz contrar, poți consuma whisky și în cocktailuri. Așadar, iată cum se bea whisky în modul clasic:

  •  Pasul 1 alege paharul potrivit pentru servire. Acesta se alege în funcție de cum anume dorești să savurezi băutura. Poți opta pentru pahare de whisky de la Zwiesel Glas, un producător care pune accentul pe calitatea, rafinamentul și pe experiențele pe care cei care le folosesc produsele o vor avea. Pentru whisky, sunt recomandate paharele cu o bază solidă și construcție cilindrică sau, alternativ, pentru o servire de whisky mai intensă, poți opta pentru un pahar cu formă de lalea, acesta accentuând gustul. 
  • Pasul 2 – inhalează aroma înainte de consum. Specialiștii relatează faptul că gustul unui whisky de calitate se va simți înainte de atingerea pe buze. Ia-ți câteva secunde înainte de consum și bucură-te de aroma bogată a băuturii pentru a intensifica gustul.
  • Pasul 3 – savurează gustul. Chiar și atunci când iei prima gură, trebuie să știi cum se bea whisky. În acest sens, ia o înghițitură mică, las-o să se plimbe ușor pe limbă și abia apoi o poți lăsa, lin, să alunece pe gât.

Temperatura de servire whisky

Când vine vorba despre temperatura de servire a whiskyului, intervin discuții din cauza faptului că puriștii nu vor pune niciodată gheață în paharul lor. Astfel, o băutură scurtă, clasică, se va servi mereu între 15 și 18 grade. Whiskyul nu ar trebui să fie ținut niciodată în frigider, din pricina faptului că aroma se poate destabiliza. Mai mult decât atât, poți opta pentru o carafă de whisky Villeroy & Boch pentru a menține băutura la o temperatură optimă, într-un recipient de sticlă. Brandul este unul recunoscut pe piață pentru calitatea produselor sale, așadar, poți alege cu încredere o carafă în care să ții băutura ta preferată.

Cum să bei whisky
Detalii aici

Când se bea whisky

Răspunsul la această întrebare este cât se poate de simplu: oricând simți nevoia. Poți opta pentru un pahar de whisky înainte de masă, pentru a savura gustul intens. În același timp, trebuie să știi că whiskyul completează perfect o friptură de vită bogată. Nu în ultimul rând, poți să savurezi un pahar scurt de whisky și după masă, pentru că ajută la digestie, chiar mai bine decât vinul.

Așadar, acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi despre cum să bei whisky într-un mod corect, astfel încât să potențezi cât mai bine aroma acestuia. Nu uita să alegi paharul potrivit de whisky, să te bucuri, înainte de toate, de aroma băuturii și, mai apoi, să iei înghițituri mici. Totodată, este important ca whiskyul tău să fie mereu la o temperatură optimă.

Sursa foto: Shutterstock.com, Sensodays.ro

Întrebări și răspunsuri frecvente despre cum se bea whisky

1. Cât de important este paharul în care vrei să bei whisky?

O parte importantă prin care whiskyul își păstrează aroma bogată este dată de către paharul pe care îl folosești. Optează pentru un pahar de whisky cu fund greu sau unul în formă de lalea pentru ca aroma să nu se disperseze în aer.

2. Poți să lași whiskyul la frigider după deschidere?

Nu este recomandat să păstrezi whiskyul în aparate frigorifice. Este de preferat să îl depozitezi la temperatura camerei, fie in sticla lui, fie într-o carafa speciala pentru whisky.

3. Poți să bei whisky la o masă bogată?

Poți să consumi whisky înainte de masă pentru că paleta ta este curată, însă, nu se recomandă consumul în timpul unei mese copioase. Singura excepție o fac steak-urile de vită și cărnurile aromate în proporții nu foarte mari.