Curățenia în baie, în pași simpli și rapizi – Ce să faci pentru a realiza mentenanța mai ușor!

Curățenia în baie

Probabil când te gândești de ce este atât de important să ai o baie curată îți vine în minte aspectul legat de sănătatea fizică. Dar nu doar aceasta poate beneficia de pe urma unei încăperi igienizate constant și corect. Petrecerea timpului într-un spațiu ordonat duce la o experiență mai relaxantă și mai plăcută, chiar terapeutică.

Cercetările arată că persoanele care au locuințe bine puse la punct sunt, în general, mai sănătoase și mai active decât cele care nu acordă prioritate mentenanței.

Află, din rândurile care urmează, cum ar trebui să cureți principalele obiecte din baie!

Sfaturi pentru curățenia în baie – cum se igienizează corect obiectele sanitare


De la eliminarea calcarului de pe robinete, până la obținerea unei cabine de duș care strălucește, aceste sfaturi pentru curățenia în baie te vor ajuta să obții o încăpere care pare aproape nouă.

Înainte de a începe lustruirea obiectelor sanitare, regulile referitoare la curățenia în baie spun că trebuie să scoți toate accesoriile și produsele personale. Îndepărtează coșul cu rufe, cel de gunoi, dar și alte lucruri pe care le mai ai în această cameră pentru a putea curăța toată suprafața. Apoi, scapă de praful din dulapuri și de pe rafturi cu ajutorul unei cârpe/lavete, după care spală oglinzile.

Pasul următor constă în curățarea depozitelor de calcar, dar și a altor reziduuri de pe chiuvetă cu ajutorul unei perii mici. Poți folosi chiar și una de dinți, dar asigură-te ca ei sunt moi pentru a nu zgâria suprafața. În lupta contra calcarului te ajută atât oțetul, cât și produsele speciale din comerț. Pentru eliminarea bacteriilor, cei mai potriviți sunt înălbitorii sau dezinfectanții.

Continuă cu igienizarea cabinei de duș. Vei avea nevoie de același tip de perie și de o soluție specială care să elimine urmele de săpun și șampon. Desigur, nu uita nici de capul dușului fiindcă apa calcaroasă poate bloca micile orificii. Deșurubează-l și pune-l într-un amestec din oțet și apă timp de trei ore, după care clătește bine.

Pentru a evita ca particulele de săpun să se așeze pe pereții cabinei de duș, stergerea acestora după fiecare utilizare poate fi de ajutor. Ai putea, de asemenea, să obții rezultate bune cu o combinație între apă caldă, oțet și o linguriță de detergent de vase, pe care să o clătești la 10 minute după aplicare.

Dacă igienizarea celorlalte obiecte sanitare este un proces simplu, vasul de toaletă este cel care necesită mult mai multă atenție.

Acesta adună foarte mulți microbi și mizerie, fiind locul unde bacteriile, fungii și apa calcaroasă se adună. Pentru că este indicat să folosești dezinfectanți puternici, trebuie să îți pui mănuși, după care poți începe igienizarea wc-ului prin pulverizarea produsului pe și sub marginile vasului. După ce ai spălat exteriorul și capacul, este timpul să freci foarte bine zona de sub margini și să tragi apa de câteva ori pentru a o clăti bine.

La final, mai poți pulveriza dezinfectant, pe care să-l lași să acționeze în jur de 10 minute, după care să freci din nou marginile interioare.

Cum să menții vasul de toaletă mereu curat

Cele mai multe persoane nu obișnuiesc să schimbe des vasul de toaletă și, dacă faci parte din această categorie, este posibil să nu fi aflat despre cel mai nou și inovativ concept în ceea ce privește igiena acestor obiecte. Este vorba despre toaletele fără marginea interioară, care provoacă mereu neplăceri când vine timpul să faci curățenie în baie.

Chiar dacă aspectul exterior nu pare mult schimbat, odată ce ridici capacul, vei observa un vas mult mai curat, mai mare şi mai diferit.

Dacă te interesează unul nou, află câteva dintre beneficiile importante ale celor fără margine, dar şi din câte variante poți alege:

  • Sunt mai ușor de întreținut

Curățarea wc-ului este mult îngreunată de prezenţa acelei margini pe care e posibil să nu o cureţi aşa cum ar trebui. Dacă pe exterior e simplu, pe interior trebuie să foloseşti o perie sau un burete care, oricum, nu reușește să curețe toate bacteriile, calcarul şi murdăria de sub marginea vasului.

  • Se menţin curate mai mult timp

Spre deosebire de toaletele clasice, vasele de wc fără margine folosesc o tehnică de autocurățare cu jet de apă care spală mai eficient întreaga suprafaţă. Aşadar, scade riscul ca bacteriile și calcarul să rămână sau să se depoziteze pe el.

  • Sunt o tehnologie nouă

Nu ţi-ai dori ca, în orice domeniu, să deţii cea mai bună tehnică disponibilă pe piaţă în acel moment?

La capitolul “toalete”, acesta este prezentul şi viitorul. Vasele fără margine sunt durabile, estetice şi cu mult mai multe beneficii decât cele clasice.

Care sunt cele mai noi tehnologii în materie de vase de toaletă


La Sensodays, găsești brandurile internaţionale care au implementat această nouă tehnologie în produsele specifice. Vezi mai jos cum a ales fiecare producător să se diferenţieze:

  • Villeroy&Boch – Direct Flush

Vasele de toaletă fără margine de la Villeroy&Boch oferă un design nou, iar diferenţa oferită vine tocmai la capitolul “jet de apă”. Spre deosebire de altele fără margine unde fluxul de apă poate nu este cel suficient, aici interiorul vasului este complet curățat cu un jet potrivit şi eficient.

  • Duravit – Rimless

Toaleta fără margini propusă de Duravit prezintă eficienţă maximă pe mai multe categorii: tehnica de spălare, design, durabilitate, confort şi igienă. Cea mai spectaculoasă noutate este tehnologia eficientă de igienizare Duravit Rimless, care permite apei să curgă sub forma unui arc orizontal, apoi vertical, înainte de a curăța întregul vas de wc, fără a stropi.

  • AquaBlade de la Ideal Standard

Vasul AquaBlade are o margine foarte subțire, care permite jetului de curățare să curgă uniform și cu presiune mai mare. Suprafaţa vasului este spălată în proporţie de 95%, iar toaletele sunt cu până la 25% mai silenţioase decât alte modele asemănătoare.

  • Kolo – Rimfree

Sunt special concepute încât să nu aibă nicio margine sau bordură, scăzând riscul bacteriilor, murdăriei sau al calcarului. Secretul constă în forma specifică a vasului de toaletă Kolo și a fluxului de apă care vine dintr-un orificiu special şi este distribuit în mod precis pe întreaga suprafaţă.

  • Globo – Senza Brida

Jetul de apă este silenţios și vine într-un flux circular, acoperind şi spălând toată suprafaţa vasului de toaletă. În plus, forma aleasă sprijină acest fluxul optim pentru o igienă excelentă.

  • VitrA – Rim-Ex

O singură curăţare este suficientă în cazul vasului de toaletă de la VitrA. Datorită tehnologiei Rim-Ex, el se igienizează mult mai uşor: cuva interioară nu este prevăzută cu nicio margine, ceea ce face ca acest design să fie cu 95% mai igienic decât alte toalete clasice.

Poate procesul de igienizare a băii nu se va transforma în unul plăcut, dar va fi cu siguranța mult mai ușor grație vaselor de toaletă fără margini pentru că vei scăpa de pasul în care trebuie să freci zona de sub acestea.

Sursa foto: Shutterstock.com

FAQ despre curățenia în baie

De ce e important să cureți obiectele sanitare din baie?

Sarcina de a curăța o baie este foarte importantă deoarece această încăpere are o umiditate crescută și condiții ideale pentru dezvoltarea bacteriilor și a mucegaiului. Întrucât atrage murdăria și mizeria, este una dintre zonele cele mai dificile de păstrat curate. Germenii care se răspândesc și afectează sănătatea pot fi eliminați doar printr-un proces de igienizare temeinic.

De câte ori pe săptămână trebuie să faci curățenie în baie?

În general, curățarea de rutină a băii în cadrul căreia să freci toate obiectele sanitare trebuie să aibă loc cel puțin o dată pe săptămână. Cu toate acestea, există unele părți ale acestei încăperi care trebuie abordate mai frecvent.

Care e cea mai murdară zonă din baie?

Bateria chiuvetei conține cel puțin de 600 de ori mai multe microorganisme pe 6,5 cm pătrați decât mânerul bazinului de toaletă, arată studiile.