Napronul – utilitate și rafinament

Napronul – utilitate și rafinament

Rafinamentul și eleganța se regăsesc, de cele mai multe ori, în cele mai mici detalii. Un simplu element ales corect, precum napronul, poate schimba în totalitate aspectul unei încăperi, adăugând un plus de distincție spațiului. Pe lângă funcția estetică, napronul este o modalitate excelentă de a proteja piesele de mobilier de eventuale accidente, care ar putea să le distrugă.         Citește acest articol pentru a afla care este utilitatea napronului și cum te poți folosi de el pentru a decora o încăpere, astfel încât să dai un plus de eleganță casei tale.

Napronul – Ce este napronul și la ce este folosit

Napronul – utilitate și rafinament
Napronul – utilitate și rafinament

Napronul reprezintă o piesă decorativă confecționată dintr-un material textil, de cele mai multe ori sub formă dreptunghiulară sau pătrată. Scopul acestuia este de a proteja fața de masă sau piesele de mobilier de căldură, umiditate și pete. În mod clasic, este folosit pentru masa de bucătărie, însă poate fi așezat și pe noptierele din dormitor sau măsuțele de cafea din living.

Istoria napronului începe încă din perioada Evului Mediu, când acest element decorativ era folosit cu predilecție de casele aristocrate și de familiile regale. Pe lângă scopul funcțional pe care acesta îl îndeplinea, napronul era folosit ca semn distinctiv de apartenență la o anumită clasă socială, materialul fin din care era confecționat și culoarea cât mai albă dovedind statutul social înalt al deținătorului.

În perioada victoriană, popularitatea naproanelor a crescut considerabil, iar acestea au început să fie ornate cu diferite modele de franjuri, dantelă și goblenuri. În secolul XIX, scopul acestora a depășit simpla utilitate, începând să fie utilizate și pentru decor, pentru a pune în valoare diverse opere de artă sau pentru a unifica design-ul încăperilor.

În prezent, napronul se folosește, în primul rând, pentru decorul meselor, fie în scop personal, fie la ocazii speciale. De obicei, acesta se plasează în centrul mesei, pe toată lungimea ei, individual sau peste fața de masă. Există și naproane mai mici ca dimensiune, care pot fi folosite pentru fiecare invitat în parte, drept suport pentru farfurii și tacâmuri. 

Napronul – utilitate și rafinament
Detalii aici
Napronul – utilitate și rafinament
Detalii aici
Napronul – utilitate și rafinament
Detalii aici

Napronul și designul interior: cum se alege napronul potrivit pentru orice tip de încăpere

Atunci când alegi napronul potrivit pentru locuința ta, trebuie să ai în vedere anumite aspecte esențiale, cum ar fi ocazia pentru care îl vei folosi, gama cromatică sau designul general al încăperii. 

  • Gama cromatică

Culoarea napronului trebuie atât să scoată în evidență piesa de mobilier peste care îl vei așeza, cât și să fie în echilibru cu decorul din restul încăperii. Alege o culoare care să se asorteze sau să contrasteze cu nuanțele mobilierului. Spre exemplu, dacă mobila ta este de culoare neagră, îndreaptă-te spre un napron în nuanțe de roz prăfuit, vișiniu sau verde smarald. În cazul în care mobilierul tău este policromat, alege napronul în funcție de una dintre nuanțele din compoziție. De asemenea, poți asorta culoarea napronului și cu alte elemente ale încăperii, precum perdeaua sau așternutul patului.

Napronul – utilitate și rafinament
Detalii aici
  • Suprafața obiectului de mobilier

Materialul napronului trebuie ales în funcție de suprafața peste care îl vei așeza. Pentru mese fabricate din sticlă sau lemn lăcuit, alege un napron dintr-un material fin și ușor lucios, precum poliesterul sau satinul. Dacă suprafața are în componență lemn masiv și mat, optează pentru bumbac – modelele din gama Sanders sunt ideale pentru o amenajare clasică.

Napronul – utilitate și rafinament
Detalii aici
  • Designul general al încăperii

În funcție de direcția în care te-ai îndreptat când ai amenajat camera, poți alege atât imprimeul, cât și culoarea napronului. Dacă designul încăperii este unul modern, minimalist, alege un napron monocromatic, în nuanțe vii, sau cu un imprimeu geometric. Iubitorii stilului vintage pot opta pentru culori pastelate, feminine sau pentru broderii și modele florale.

Sfaturi pentru amenajarea elegantă a locuinței folosind napronul

Deși, în mod tradițional, napronul este utilizat în camerele destinate socializării și cinelor, poți adăuga un plus de rafinament oricărei încăperi, folosindu-te de acest detaliu.

  • Dormitorul:

Dacă ai o măsuță de toaletă în dormitor, napronul poate fi accesoriul de care ai nevoie pentru a completa designul încăperii. Îl poți așeza chiar în dreptul oglinzii, dând un plus de eleganță piesei de mobilier și protejând-o astfel și de eventuale pete cauzate de machiaj sau de parfum, care ar putea distruge, în timp, materialul acesteia.

Îl poți folosi, de asemenea, și ca detaliu decorativ ascuns, plasându-l în interiorul sertarelor sau rafturilor. Protejezi astfel atât obiectele delicate pe care le depozitezi, cât și suprafețele interioare care riscă să fie zgâriate sau pătate.

Napronul – utilitate și rafinament
  • Livingul:

În living, poți folosi accesoriul pentru decorarea măsuței de cafea. Pentru un accent interesant, folosește-te de două naproane de aceeași culoare și plasează-le geometric, în funcție de forma acesteia. Dacă măsuța este pătrată sau dreptunghiulară, așează-le în sens contrar, pe lungime și lățime, intersectându-le în centrul piesei de mobilier. În cazul măsuțelor rotunde, plasează-le pe diagonală, astfel încât să ia forma unui X, și așază câte un suport textil în spațiile rămase libere, pentru fiecare ceașcă de cafea.

  • Bucătăria:

Poți orna masa de bucătărie cu un napron așezat pe toată lungimea ei, peste o față de masă, având grijă să echilibrezi culorile. Pentru ocazii speciale sau o cină cu mai mulți invitați, îl poți asorta chiar cu vesela, completând tabloul cu șervete aparținând aceleiași game cromatice.

Napronul este un element decorativ cu o istorie îndelungată și a fost folosit de-a lungul timpului atât pentru utilitatea sa, cât și în scopuri pur decorative. Pentru iubitorii de rafinament și eleganță atemporală, acesta poate reprezenta accesoriul ideal pentru finisarea designului unei încăperi. 

Sursă foto: shutterstock.com, sensodays.ro.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre napron

Care este lungimea ideală a napronului?

În mod ideal, napronul ar trebui să depășească lungimea mesei cu cel puțin 15 cm. În anumite circumstanțe, precum evenimentele formale, acesta poate ajunge până la podea. Dacă folosești napronul alături de o față de masă, acesta nu trebuie să depășească lungimea feței de masă.

În ce direcție trebuie să fie așezat napronul?

Tradițional, napronul este așezat în centrul mesei, pe lungime. Cu toate acestea, te poți folosi și de multiple naproane, plasate pe lățimea mesei.

Cum te poți asigura că napronul nu va aluneca de pe masă?

Pentru a te asigura de faptul că napronul nu va aluneca, plasează un obiect decorativ greu în centrul lui sau folosește cleme speciale pentru fața de masă. Acestea se prind de marginea mesei și asigură faptul că atât fața de masă, cât și napronul vor rămâne stabile.