Obiceiuri de Anul Nou – Cum să folosești culori luxoase în respectarea acestora

Obiceiuri de Anul Nou

Fiecare sfârșit de an vine cu petreceri mai mici sau mai mari, cadouri și momente speciale petrecute alături de cei dragi. Și pentru că românii respectă într-o mare măsură obiceiurile de Anul Nou, este păcat să nu facă din acestea un adevărat spectacol de culori.

Culorile au o însemnătate deosebită pentru multe dintre tradițiile de Anul Nou și dacă nici în aceste momente nu profiți să faci cadouri speciale celor dragi, s-ar putea să nu găsești altele la fel de bune, în afara aniversărilor.

Care sunt cele mai luxoase culori pe care le poți folosi atunci când vrei să faci un cadou deosebit și să respecți superstițiile de Revelion? Aici vei putea găsi câteva idei pe care le poți pune în practică destul de ușor.

Obiceiuri de Anul Nou și alegerea culorilor potrivite

Înainte de a trece la folosirea culorilor în obiceiurile de Anul Nou, ar fi bine să-ți reamintești care sunt acestea și, mai ales, să alegi pe care vrei să le respecți și pe care nu, deoarece nu trebui să ții fiecare tradiție dacă nu dorești.

Fiecare zonă geografică a României are propriile tradiții și superstiții de Anul Nou și pentru noaptea de Revelion, însă cele mai cunoscute în toată țara sunt:

  • purtarea lenjeriei de culoare roșie, care se spune că aduce noroc în dragoste;
  • îngropatul anului este una dintre tradițiile care se respectă în noaptea de Revelion;
  • tot în noaptea de Revelion se mănâncă pește, pentru ca în anul care urmează să fii iute ca acesta.

Când vine vorba despre ziua Anului Nou, printre cele mai răspândite obiceiuri sunt:

  • umblatul cu capra și cu ursul, însă în diferite zone ale țării se folosesc și alte animale ca simboluri biblice;
  • mersul cu Plugușorul și Sorcova care sunt tradiții îndrăgite de copii.

Românii au unele dintre cele mai frumoase obiceiuri de Anul Nou, însă acest lucru nu te poate ține din a respecta și altfel de tradiții din alte țări.

Fiecare popor are propriile superstiții de Anul Nou, iar dacă vrei să folosești alte asemenea obiceiuri alături de cei dragi ție, te poți gândi la cadouri simbolice pentru fiecare dintre ei.

Unul dintre cele mai frumoase aspecte care leagă toate popoarele lumii, însă, este legat de culorile folosite în aceste zile de sărbătoare, care sunt la fel peste tot.

Dacă vrei să respecți superstițiile de Revelion, poți include pe lista ta de culori albastrul clasic – nuanța vedetă a anului 2020.

Care sunt culorile care se poartă la petrecerea de Anul Nou

Pentru că perioada sărbătorilor de iarnă este destul de lungă, ea începând din Ajunul Crăciunului, de pe 24 decembrie și întinzându-se până pe 7 ianuarie în anumite regiuni, poți ține cont de fiecare tradiție în parte.

Dacă dorești să te concentrezi doar pe cele de Anul Nou, însă, cel mai frumos este să începi cu noaptea de Revelion, în care cele mai purtate culori sunt:

  • roșul;
  • verdele;
  • albul;
  • auriul;
  • argintiul.

Dacă ești mai conservator, poți purta chiar negru sau albastru, însă nu trebuie să uiți să te simți bine. De asemenea, orice mic accesoriu într-o culoare specifică sărbătorilor va face din ținuta ta una cu adevărat specială. Dacă dorești să ieși în evidență, poți alege varianta luxoasă a acestor culori.

Culori pentru diverse cadouri de Anul Nou

Poți ieși puțin din tiparele obiceiurilor de Anul Nou făcând mici cadouri celor apropiați, iar dacă vrei, totuși, să le respecți într-o oarecare măsură, acestea pot avea culorile aducătoare de noroc și belșug.

Printre acestea, cadourile cele mai frumoase pot fi sau avea în compoziție culori precum albul, rosul sau verdele. În funcție de locul în care îți petreci Revelionul și de cât de apropiat ești de gazde, poți alege daruri simbolice, iar dacă vrei să ieși cu adevărat din tipare, poți opta pentru ornamente și decorațiuni de crăciun luxoase în aceeași temă cu locuința celor la care mergi.

Alte cadouri simbolice pot fi lumânările parfumate, lămpile catalitice însoțite de parfumurile cele mai rafinate și care le vor aminti tot timpul gazdelor de tine.

Dacă gazda este femeie, poți alege diverse vase sau boluri decorative care se pot folosi în living.

Atunci când vrei să fii practic, poți alege diverse corpuri de iluminat electric, iar pentru acestea, cel mai recomandat este să mergi pe variante foarte bune din punct de vedere calitativ.

Indiferent de alegerile pe care le faci drept cadou, fii sigur că acestea se vor potrivi cu gusturile celui sau celei care oferă locul pentru petrecere. De asemenea, încadrarea lor în stilul casei este foarte important atunci când vrei să faci impresie.La Sensodays, nu vei găsi simple cadouri, ci adevărate obiecte decorative sau accesorii cu ajutorul cărora până și tu îți vei putea amenaja întreaga locuință, astfel încât toate piesele să formeze căminul ideal. Iar dacă vrei să ieși și mai mult din tiparele superstițiilor de Anul Nou, primul dar pe care îl poți face este ție însuți.

Tradiții de Anul Nou la români

Tradițiile de Anul Nou sunt importante pentru majoritatea românilor, iar culorile folosite la îndeplinirea sau respectarea acestora contează destul de mult.

Dacă vrei să respecți aceste superstiții de Anul Nou, nu este deloc dificil dacă alegi culori precum albul, roșul sau verdele, însă în varianta luxoasă a acestora. De asemenea, poți miza și pe culori mai puțin folosite, precum albastrul, auriul sau argintiul, ultimele două fiind mai des asociate cu Crăciunul.

Una sau mai multe astfel de culori pot fi folosite separat sau împreună, în funcție de cât de mult ții la ce să faci de Anul Nou ca să ai noroc.

Albul – simbolul sărbătorilor de iarnă

Albul rămâne, invariabil, culoarea predominanta a iernii. Aceasta este și cea mai luxoasă, având în vedere faptul că are nevoie de îngrijire deosebită, indiferent de ce tip de obiect este vorba. Fie că ne referim la ornamente de Crăciun, electrocasnice sau chiar vase de tot felul, haine, încălțăminte, nu există un produs care să nu poată fi realizat cu această culoare.

Când vine vorba despre tradițiile de Anul Nou, aproape orice te gândești să faci cadou și are această culoare este apreciat, mai ales că albul reprezintă iarna și curățenia sau chiar trecerea de la vechi la nou. Până și în Brazilia această culoare este populară în noaptea de Revelion. Acolo, însă, ea reprezintă pacea.

Atunci când dorești să duci ceva simbolic unei persoane dragi, culoarea alba se pretează pentru aproape orice, indiferent că micul dar este simbolic sau practic.

În varianta să luxoasă, albul se potrivește foarte bine cu decorațiuni precum vazele, ceasurile sau chiar textilele decorative pentru masă.

Albul este de departe una dintre cele mai potrivite culori pentru cei care doresc să respecte obiceiurile de Anul Nou, însă din fericire, nu este singura.

Roșul – culoarea dragostei în superstițiile legate de Anul Nou

Una dintre culorile care te va ajuta să respecți întocmai superstițiile de Revelion este roșul. Dacă te întrebi ce să faci de Anul Nou ca să ai noroc, iată un răspuns foarte simplu: poartă ceva roșu.

Se spune că această culoare este potrivită pentru lenjerie, însă și alte articole vestimentare merită să fie în centrul atenției când au această culoare. O rochie, în cazul doamnelor, și o cămașă, în cazul domnilor, va atrage cu siguranță admirația celor care participă la petrecerea de Anul Nou.

Varianta luxoasă a acestei culori este bordeaux-ul, iar catifeaua este printre puținele materiale care se potrivesc acestuia. Pentru că este vorba de iarnă, lâna este și ea una dintre fibrele care merg asociate roșului.

Crearea unei ținute luxoase cu ajutorul culorii roșii este mai ușor de realizat, aceasta venind în completarea obiceiurilor din noaptea de trecerii dintre ani. Ea nu este potrivită doar celor superstițioși, ci și celor care vor să se simtă deosebiți în această seară specială.Până și cadourile pentru gazdele petrecerii de an nou pot avea această culoare, printre cele mai apreciate putând fi lenjeriile de pat, pernele, păturile și cuverturile de pat. Roșul este cu adevărat culoarea luxului atunci când vine vorba despre dormitor.

Verdele – culoarea festivă a Anului Nou

Verdele este asociat cu primăvara și renașterea naturii, însă și bradul de Crăciun este verde, așadar, poate fi folosit cu succes și pentru cadourile sau vestimentația de Revelion. Alăturat roșului, acesta poate întregi ideea de noroc.

Verdele poate fi considerată și culoarea succesului, și dacă dorești să faci un cadou care să o nuanță de acest tip, poți lua un obiect ce se poate regăsi în bucătărie.

Alegerea unui cadou sau a unei piese vestimentare în culoare verde poate fi mai dificilă. Tocmai de aceea, această culoare poate fi considerată luxoasă, neavând nevoie de materiale sau texturi ajutătoare.

Dacă dorești să eviți clișeele, ai la dispoziție și alte culori pe care le poți folosi cu succes în noaptea de Revelion sau în prima zi a Anului Nou.

Culori mai puțin cunoscute în superstițiile de Anul Nou

Dacă cele trei culori menționate mai sus sunt cele mai cunoscute și cele mai folosite pentru a îndeplini diverse superstiții de Anul Nou, există și altele, poate mai puțin cunoscute sau care nu au neapărat legătură cu datinile românești.

Una dintre aceste culori este albastrul. Dacă ți se pare potrivit să respecți superstițiile de Revelion, poți folosi nuanța anului 2020, care este albastru clasic, și pe care o poți asorta cu una dintre cele tradiționale, precum albul sau chiar roșul.

Argintiul și auriul nu sunt considerate culori luxoase, însă tocmai strălucirea lor le poate transforma în nuanțe care să poate fi folosite în ținute sau cadouri de acest fel. Singurul secret al acestora este să nu exagerezi cu ele.

Dacă vrei să faci legătura cu tradițiile de Anul Nou, te poți gândi la argintiu și la auriu ca la un praf de magie aruncat peste lucrurile frumoase, care pot deveni luxoase cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Dacă dorești să te folosești de tradiții din alte țări, în America Latină, mai precis, în Peru și Ecuador, galbenul reprezintă bogăția. De aceea, aceștia se îmbracă în haine în această nuanță înainte de 12 noaptea de Revelion. Așadar, atunci când vrei să te inspiri și să ieși din tiparele românești, acesta poate fi un obicei bun de respectat de Anul Nou. O alta culoare care se spune că aduce fericire este portocaliul.

Dacă până acum credeai că luxul nu se poate împăca prea bine cu obiceiurile de Anul Nou și culorile specifice acestui sezon, poți găsi inspirație în diverse obiecte decorative pe care le poți dărui celor dragi. De asemenea, acestea pot fi purtate în hainele de la petrecerea de Revelion, pentru a fi în ton cu tradițiile românești.

Sărbătorile de iarna vin cu foarte multe tradiții și superstiții, însă transformarea acestora în momente de neuitat pentru tine și cei dragi ție de mai multe lucruri, printre care și cromatica joacă un rol deosebit.

Culorile te pot face să ții minte momente deosebite, iar pe cei dragi, cadourile care respecta tradițiile de Revelion îi pot ajuta să își amintească astfel de clipe pentru perioade lungi de timp. Aceasta este și cea mai prielnică vreme în care să incluzi luxul în obiceiurile de Anul Nou.

Fie că vrei să ții cont de superstițiile de Anul Nou din România sau din alte țări, acestea se pot împleti frumos cu darurile practice și ținutele formate din culori luxoase, precum albul și roșul. Însă și restul nuanțelor potrivite sărbătorilor de iarnă pot căpăta aceasta atingere a opulenței.

Așadar, atunci când dorești să faci un cadou, te poți ghida și după faptul că luxul este simbolul calității.

Surse foto: Sensodays.ro, Pixabay.com, Pexels.com, Unsplash.com

Întrebări și răspunsuri frecvente despre obiceiurile de Anul Nou

Care sunt tradițiile de Anul Nou?

În aproape toată țara, se merge cu Capra sau Ursul, cu Plugușorul și nu trebuie uitată nici Sorcova, datini ce au fost lăsate de strămoșii noștri.

Ce superstiții există de Revelion?

Unele dintre superstiții de Revelion sugerează anumite lucruri ce trebuie făcute pentru a avea noroc și bani în noul an, cum ar fi: purtarea hainelor roșii, depozitarea în buzunare a banilor în articolele vestimentare purtate în acea seară, mâncatul a 12 boabe de struguri (câte una pentru fiecare lună a anului), achitarea tuturor datoriilor până în ultima zi din luna decembrie, pentru a nu avea parte de acestea și la anul etc.

Cum trebuie să te pregătești pentru Anul Nou?

În general, această pregătire nu este diferită de alte sărbători. Se obișnuiește să se facă o curățenie detaliată în casă, să se pregătească felurile de mâncare, dar și lucrurile ce țin de servirea mesei, mai ales că vizitele rudelor și prietenilor sunt așteptate, fără a se uita și de aspectul fizic, mai ales în noaptea dintre ani.

Care este diferența dintre Revelion și Anul Nou?

Revelionul se referă îndeosebi la noaptea dintre ani, pe când sărbătoarea Anului Nou se referă la prima zi petrecută în noul an.

Ce se obișnuiește la petrecerea de Revelion?

În general, fiecare persoană alege ca de Revelion să fie gazda unei petreceri, să fie invitat la una ori să se bucure de liniște în propria locuință. Admirarea focului de artificii este, de asemenea, ceva foarte așteptat, deoarece se crede că luminile și zgomotul din noaptea dintre ani este de bun augur.