Servirea deserturilor – Idei de aranjamente elegante și rafinate!

Servirea deserturilor

Servirea mesei este, în general, o artă pe care trebuie să o descoperi, mai ales dacă vrei să pui totul la punct, în cele mai mici detalii, atunci când ai musafiri. Sunt o mulțime de tehnici, reguli și metode pe care le poți pune în practică fără prea mult efort – tot ce ai de făcut este să te documentezi cu privire la aceste aspecte și să optezi pentru soluțiile care te pot ajuta să creezi un cadru de lux, plin de eleganță și stil. Așadar, află mai multe amănunte despre acest subiect și aplică cele mai bune tehnici de servire a deserturilor.

Servirea deserturilor – Cum se face?

Tehnicile de servire sunt importante, mai ales dacă ai o pasiune pentru etichetă și bune maniere. De aceea, poți pune în aplicare o serie de secrete, cu scopul de a crea o masă care să respecte toate aceste reguli specifice. Așadar, dacă vrei să afli mai multe despre modul în care se servește desertul, trebuie să ai în vedere câteva detalii semnificative:

  • Înainte de a servi desertul, trebuie să eliberezi masa de toate celelalte obiecte de veselă, pe care le-ai folosit anterior
  • Se lasă tacâmurile speciale pentru desert – cuțit, furculiță, lingurițe.
  • Se aduc farfurii pentru desert și se adaugă tacâmuri specifice în cazul în care setul de pe masă este incomplet.

De asemenea, este bine să servești o cantitate echilibrată, care să nu fie exagerată. Astfel, musafirii tăi nu se vor simți obligați să consume tot ceea ce le-ai oferit.

Servirea deserturilor de bucătărie – ce obiecte poți folosi pentru servirea desertului?

Setul de tacâmuri trebuie să se adapteze la meniul pe care îl servești. De exemplu, pentru fructe, se folosesc cuțitul și furculița, iar pentru prăjituri sau înghețată se utilizează lingurița. Acestea vor fi așezate conform regulilor de servire: în fața farfuriei se amplasează furculița și cuțitul și, apoi, în exterior, lingurița pentru înghețată.  

Vesela poate fi de mai multe tipuri, însă este obligatoriu să ai farfurii pentru desert. Servirea propriu-zisă poate fi efectuată cu ajutorul unor platouri sau fructiere, dar și direct pe farfurii – totul depinde de meniul pe care îl vei servi invitaților. De pildă, înghețata se servește în cupe însoțite de farfurioare-suport, care sunt așezate pe o tavă acoperită cu un șervet de pânză, iar tortul poate fi servit pe un platou specific. În cazul fructelor rotunde, tehnica de servire se pune în practică prin intermediul unor clești, în vreme ce fructele de pădure se servesc în compotiere, iar pepenele trebuie să fie tăiat în secțiuni sau felii.


Dacă vrei să amenajezi o masă de lux, îți poți îndrepta atenția către produse premium, care să aibă un design deosebit și o calitate ridicată. Poți selecta obiecte create de branduri renumite, precum Villeroy&Boch, Kartell, Karl Weis sau alți producători cunoscuți pentru abordările lor creative. Cu siguranță vei găsi modele inedite, pe care să le poți integra, cu ușurință, în cadrul stilistic pe care îți dorești să-l realizezi.

În concluzie, experimentează diverse zone estetice și testează noi orizonturi vizuale – astfel, vei reuși să impresionezi prin originalitate, iar invitații tăi vor admira curajul de care vei da dovadă în ceea ce privește servirea desertului!

Sursă foto: Sensodays.ro, Shutterstock.com.

Întrebări și răspunsuri frecvente despre servirea deserturilor

Cum se face servirea deserturilor de bucătărie?

Servirea deserturilor se face după ce toate celelalte feluri de mâncare au fost consumate. Se debarasează tot ce este pe masă și se aduce desertul, servindu-se într-o manieră potrivită pentru categoria din care face parte (fructe, înghețată, prăjituri, tort etc.).

Ce tacâmuri sunt necesare pentru servirea desertului?

Pentru servirea desertului, ai nevoie de furculițe și cuțite special create pentru acest scop, dar și de lingurițe (precum cea de înghețată sau cea pentru prăjituri).

Ce veselă este necesară pentru servirea desertului?

Pentru servirea desertului, vei avea nevoie de o veselă specifică. Totul depinde de tipul de desert pe care vrei să-l servești. Poți opta pentru platouri (cum este în cazul clătitelor sau al budincii), fructiere (pentru diverse tipuri de fructe), tăvi (pe care se pot așeza cupele de înghețată sau alte alimente) sau farfurii mici, în funcție de alimentele pe care le vei servi.