Amenajare băi: Idei, modele și sfaturi pentru amenajarea băii perfecte

Amenajare băi: Idei, modele și sfaturi pentru amenajarea băii perfecte

Proiectele de amenajare băi sunt mai solicitante decât par la prima vedere. În spațiul dedicat igienei personale zilnice trebuie să iei mai multe decizii pe metru pătrat decât în orice altă încăpere a locuinței, fie că amenajezi baia de la zero sau că o renovezi. Aici ești nevoit să te bazezi în egală măsură atât pe flerul tău creator și pe materialele de calitate, cât și pe inovațiile tehnologice, iar rezultatul trebuie să fie o baie atractivă, funcțională, accesibilă, confortabilă și sigură pentru toată familia.

Crezi că baia perfectă ar trebui să fie chiar mai mult decât atât? Ai dreptate. Vremurile când majoritatea locuințelor dispuneau cel mult de o baie matrimonială și de o baie de serviciu au apus. Astăzi, baia modernă și-a asumat câteva sarcini noi:

  • Să ofere același nivel de confort fiecărui membru al familiei, indiferent de generația din care face parte
  • Să asigure o ambianță potrivită ritualurilor de relaxare sau înfrumusețare
  • Să fie eco-friendly
  • Să inoveze designul de lux

Îți vom arăta în rândurile de mai jos câteva moduri eficiente de abordare a proiectelor de amenajare băi, în funcție de ce-ți dorești tu de la acest spațiu. Chiar dacă este o sarcină complexă, amenajarea băii de vis nu este un scop de neatins, dacă ții cont de câteva reguli de design interior și de recomandările specialiștilor.

Amenajarea unei băi pentru toate vârstele

Care sunt cele mai importante caracteristici pe care ar trebui să le aibă o baie ca să fie considerată confortabilă și practică atât de un adult de vârstă mijlocie, cât și de un copil sau de o persoană în vârstă?

  • Accesibilitate – a obiectelor sanitare, a accesoriilor de baie și a spațiilor de depozitare
  • Siguranță – finisajul pardoselii să fie antiderapant, să fie montate bare robuste de susținere pe pereți, în dreptul vasului de toaletă și căzii de baie sau în cabina de duș, etc.
  • Libertate de mișcare – amplasarea obiectelor sanitare nu trebuie să stânjenească în niciun fel mișcările
  • Igienizare ușoară – materialele folosite la realizarea obiectelor sanitare și a diverselor baterii de baie trebuie să fie tratate împotriva depunerilor de calcar, pentru a permite curățarea rapidă
Amenajare băi: Idei, modele și sfaturi pentru amenajarea băii perfecte

Referitor la capitolul igienă, trebuie să-ți spunem că o soluție inovatoare și foarte populară este cea a obiectelor sanitare al căror design a fost conceput special pentru a-ți ușura munca. Poți alege, de exemplu, vase WC fără acea ramă interioară greu de accesat în care se acumulează bacterii (vase de toaletă Rimless), care rămân curate mai mult timp. În designul acestui  tip de vas WC sunt înglobate tehnologii de clătire eficiente și silențioase, chiar și la un volum mic de apă (tehnologie AquaBlade sau DirectFlush). De asemenea, în locul obișnuitelor pare sau pălării de duș pe care se acumulează depunerile de calcar poți alege unele cu duze elastice de silicon care se curăță rapid, doar prin frecare extrem de ușoară.

În general, băile sunt spații pe care le renovăm mai rar, în special dacă ne referim la obiectele sanitare și la finisaje. Pe lângă faptul că sunt grele și voluminoase, cada de baie, lavoarul, vasul de WC și rezervorul trebuie manevrate cu delicatețe și montate cu ajutorul unei firme de instalații, așa că e puțin probabil să-ți reamenajezi baia o dată la trei-patru ani.

Pe măsură ce timpul trece, însă, nevoile familiei se schimbă. Copilul care se juca ieri cu rățuște în cadă devine un adolescent foarte interesat de propria înfățișare, iar domnișoara care nu lăsa să treacă nici măcar câteva zile fără să-și îndeplinească ritualurile de înfrumusețare își schimbă prioritățile când devine mamă. Tot așa, nevoile adulților se schimbă odată cu înaintarea în vârstă.

Să amenajezi din start o baie pentru toate vârstele este una dintre acele soluții cu efecte pe termen lung care îmbunătățesc calitatea vieții.

Ce trebuie să se regăsească într-o baie pentru toate generațiile?

  • Cădița de duș joasă

Pentru persoanele cu dificultăți de mobilitate, cădițele de duș semi-înalte sau înalte pot fi aproape imposibil de utilizat. Montarea unui duș Walk-In este ideală, cu două excepții:

  • gresia a fost deja montată fără o izolație specială
  • șapa nu permite îngroparea rigolei

Dacă te afli în situația de mai sus, atunci poți opta pentru o cădiță de duș joasă cu dimensiunile de aproximativ 180 x 90 cm, care oferă suficient spațiu pentru un duș reconfortant.

  • O cadă ergonomică

Dacă preferi cada în locul dușului, aceasta trebuie să aibă dimensiuni suficient de mari și un spătar înclinat la 30°, care să permită o poziție comodă a corpului. Pentru cuplurile care obișnuiesc să facă baie împreună, o cadă cu design trapezoidal oferă suficient spațiu. În familiile cu copii mici sunt foarte utile căzile de baie cu marginea lată, pe care te poți așeza.

  • Mobilier care se deschide la o simplă atingere

Mâinile ude care încearcă să deschidă sertare nu reușesc întotdeauna din prima încercare, iar asta poate fi neplăcut pentru oricine. Un mobilier de baie fără mânere va ușura viața fiecărui membru al familiei. Acest tip de dulapuri funcționează pe baza unui mecanism acționat printr-o simplă apăsare cu vârful degetului sau genunchiului, dacă ne gândim la dulapurile inferioare.

  • Vase WC cu funcție de bideu

Noile modele de vase WC cu bideu încorporat se bucură de o creștere semnificativă a cererii și în țara noastră, avantajele acestora fiind din ce în ce mai evidente. Pe lângă faptul că economisesc spațiu, eliminând nevoia unui obiect sanitar suplimentar, acestea oferă un nivel maxim de igienă și sunt extrem de ușor de utilizat de toată familia.

Amenajare băi: Idei, modele și sfaturi pentru amenajarea băii perfecte

Dintre producătorii de top în domeniul obiectelor sanitare, Duravit a acordat o deosebită atenție amenajării unei băi adaptabile pentru toate categoriile de vârstă, dezvoltând produse care vin în întâmpinarea unei nevoi crescute de confort, siguranță și funcționalitate.

În colecția Starck 3 găsești, de exemplu, un vas de WC suspendat care oferă o poziție confortabilă și ușurează ridicarea în picioare după utilizare. Duravit Comfort Starck 3 este un vas de WC mai înalt cu cinci centimetri decât cei 40 cm înălțime caracteristici, de obicei, acestui tip de vas, ceea ce-l face ideal pentru persoanele înalte sau pentru cei care doresc să-și asigure același nivel de confort pe măsură ce înaintează în vârstă.

Amenajarea unei băi miniSpa

Probabil că din cauza ritmului alert al vieții, a programului încărcat de la serviciu și a sarcinilor stresante care ne copleșesc zilnic, încercăm să găsim relaxarea cât mai aproape de noi: în propria locuință, mai exact în baie. Acolo ne putem bucura de un timp numai al nostru, de o pauză, oricât de scurtă ar fi.

O baie miniSpa este un spațiu destinat relaxării. O minte și un trup relaxat, eliberate de povara grijilor, sunt secretul unui ten sănătos și proaspăt, așa că miniSpa-ul din casa ta este, în același timp, și un spațiu destinat înfrumusețării.

Amenajare băi: Idei, modele și sfaturi pentru amenajarea băii perfecte

Ce trebuie să cuprindă un spațiu destinat relaxării?

  • Cada de sine stătătoare

O cadă freestanding, confortabilă, cu dimensiuni generoase. Dacă spațiul din baie nu îți permite acest răsfăț, dar nu poți renunța la ritualul băii de relaxare, ține cont de arhitectura încăperii și alege produsul potrivit dintre modelele de căzi de baie simple (dreptunghiulare, ovale, asimetrice, de colț sau rotunde).

  • Duș cu mai multe opțiuni de jeturi de apă

Un sistem de duș exact așa cum îți place ție, cu o pălărie de duș de dimensiuni mari, cu diametrul cuprins între 10-60 cm, care te învăluie într-o cascadă de picături pline sau care te energizează cu un jet puternic de apă.

  • Oglindă cu iluminare LED

O oglindă cu iluminare LED va anula efectul optic de adâncire a ridurilor pe care îl dau sursele de lumină amplasate pe tavan. În colecția Ketho de la Duravit găsești atât oglinzi de sine stătătoare cu LED și întrerupător cu senzor, pe care le poți monta pe perete, deasupra lavoarului, cât și dulapuri încăpătoare, cu oglindă și iluminare fluorescentă, foarte utile dacă vrei să-ți amenajezi un miniSpa într-o baie de mici dimensiuni.

  • Lumânări parfumate

Lumânările parfumate sau difuzoarele de parfum neutralizează mirosurile neplăcute și emană un parfum plăcut și proaspăt.

Parfumierii de la Maison Berger din Paris, recunoscuți pentru expertiza lor de peste un secol în domeniul purificării și parfumării aerului de interior, au pus la punct niște soluții irezistibile pentru crearea unei atmosfere îmbietoare în baie: o gamă de lumânări parfumate special create pentru a purifica aerul din încăpere printr-o ardere uniformă, pe parcursul căreia mirosul plăcut se răspândește cu aceeași intensitate. Exact ce-i trebuie băii tale ca să recreezi atmosfera unui Spa autentic.

Amenajarea unei băi eco-friendly

În secolul XXI risipa nu mai este un semn al bunăstării, ci al lipsei de responsabilitate. Acum, mai mult decât oricând, trebuie ca fiecare dintre noi să facă tot posibilul pentru a-și reduce amprenta de carbon și pentru a conserva resursele naturale ale planetei. Un cost mai scăzut al utilităților nu face decât să sporească caracterul dezirabil al amenajării unei băi prietenoase cu mediul.

O baie ecologică este o baie cu un standard înalt, care dă întâietate conservării resurselor fără să facă rabat de la estetică sau confort, iar acest lucru este esențial într-o locuință modernă.

Amenajare băi: Idei, modele și sfaturi pentru amenajarea băii perfecte

Ce găsim într-o baie ecologică?

  • Baterii de duș, baterii de lavoar și baterii de bideu cu tehnologie de reglare a debitului, de reducere a consumului și de scădere a cantității de apă reținute în interior.
  • Baterii termostatate de duș și lavoar dotate cu un buton de control al temperaturii. Pe lângă avantajul temperaturii sigure menținute constant, care protejează împotriva arsurilor, acest tip de baterii te ajută să economisești apă și energie.
  • Vas de WC cu dublă comandă, care eliberează o cantitate mai mică sau mai mare de apă în vas, în funcție de necesități.

Dacă vrei să-ți amenajezi o baie eco-friendly, îți recomandăm colecția Memoria din gama de produse VitrA, în care regăsești toate tehnologiile menționate mai sus.

Amenajarea unei băi open space

Baia deschisă către dormitor a devenit un trend foarte popular în ultimii ani. Unii nu văd cu ochi buni înlăturarea pereților dintre baie și dormitor (deși totul este, literalmente, la vedere), și deplâng pierderea intimității. Alții consideră noul design ca fiind actualul etalon al amenajărilor interioare de lux.

Amenajare băi: Idei, modele și sfaturi pentru amenajarea băii perfecte

Controversată și sofisticată, baia open space impune o abordare diferită a decorului.

Ce câștigi în termeni de spațiu – pentru că eliminarea pereților despărțitori îți pune la dispoziție o suprafață suplimentară – pierzi în intimitate. Dar acest lucru se întâmplă numai în cazul cuplurilor, și, chiar și așa, ar putea fi interpretat ca o… redimensionare a relației.

Dacă nu vrei să ieși din zona de confort, poți opta pentru uși subțiri, transparente, din sticlă, sau pentru perdele, ca să creezi o barieră între baie și dormitor. În orice caz, înainte să te decizi dacă vrei sau nu să amenajezi o baie open space, trebuie să știi că zona unde este amplasat vasul de toaletă este, de obicei, ascunsă vederii.

Într-un astfel de spațiu larg și luminos, sistemele moderne de ventilație, puternice și silențioase, se integrează perfect și rezolvă eficient orice neajuns legat de creșterea nivelului de umiditate.

Un alt element căruia trebuie să-i acorzi o atenție sporită este finisajul pardoselii. Vei dori să păstrezi continuitatea la nivelul podelei atât în baie, cât și în dormitor, folosind același tip de finisaj, în aceeași culoare. Parchetul tratat special pentru umiditate este o soluție, dar varianta mult mai eficientă în cazul acesta este gresia porțelanată pentru interior.

Plăcile de gresie Iris FMG sunt rezistente, perfect șlefuite și au dimensiuni mari, ceea ce le face ideale pentru decorurile rafinate.

Poți opta pentru gresie cu aspect de lemn într-o baie clasică sau rustică, sau pentru plăci de gresie în zeci de culori, ce reproduc granitul sau marmura, într-o baie modernă, minimalistă sau contemporană cu influențe industriale.

De asemenea, suprafața gresiei pentru dormitorul și baia dintr-un spațiu deschis trebuie să beneficieze de un tratament special antialunecare, care nu va afecta în niciun fel aspectul acesteia.

Amenajare băi: Idei, modele și sfaturi pentru amenajarea băii perfecte

Vrei să afli mai multe informații despre posibilitățile de amenajare a băii tale, în funcție de caracteristicile spațiului de care dispui și de preferințele tale?  Sună la 021.407.34.34 sau fă o programare online pentru o ședință de consultanță gratuită cu specialiștii noștri, într-unul dintre cele două showroom-uri Senso Days din București.