Baia este a doua încăpere din casă în care ne petrecem cel mai mult timp, după dormitor, așa că amenajarea acesteia este o etapă importantă în renovarea apartamentului tău. Tot procesul de modernizare a băii se poate transforma într-o adevărată provocare dacă spațiul pe care aceasta îl măsoară este unul foarte restrâns. Privind partea plină a paharului, o baie mică nu va avea nevoie de foarte multe resurse pentru a putea fi complet echipată și utilată, așa că investiția va fi una mai mică decât în cazul în care ai fi avut o baie mai spațioasă.
Cum locuințele din majoritatea blocurilor nu sunt foarte generoase ca suprafață, cel mai probabil nici baia ta nu e întocmai o cameră spațioasă – dar asta nu înseamnă că nu o poți transforma într-un loc intim și modern, cu toate facilitățile de care ai nevoie. Știm că ai o paletă de culori preferată și că de multe ori te-ai visat relaxându-te într-o baie ca cele pe care le-ai admirat în reviste. Vestea bună este că avem soluția perfectă pentru ca tu să te poți bucura de baia ta micuță dacă aplici sfaturile de amenajare pe care ți le-am pregătit mai jos.
Cuprins
Renunță la cadă
Deși oricine a visat măcar o dată să încheie o zi solicitantă într-o cadă cu apă fierbinte și spumă, poate chiar și un pahar de vin alături, hai să înfruntăm adevărul. Când a fost ultima dată când ai folosit cada pentru utilitatea ei principală? Majoritatea oamenilor preferă dușul, mai ales pentru economia de timp pe care te ajută să o faci, dar și pentru ușurința de curățare a cabinei de duș și economia de apă făcută la fiecare utilizare.
Cădițele de duș sunt cea mai bună idee pentru o baie micuță, iar pereții de sticlă care le înconjoară sunt un secret pentru a putea da impresia de spațiu mai larg. Locul eliberat după înlocuirea căzii poate fi folosit pentru a așeza mașina de spălat, pentru un uscător de rufe sau pentru piese noi de mobilier pentru baie, utile pentru o organizare mai bună a produselor de curățenie, prosoape sau halate de baie.
O altă idee excelentă pentru o baie mică este să ceri ajutorul unui specialist în amenajări interioare și să optezi pentru podeaua continuă, înclinată în zona dușului. Asta înseamnă că doar o ușă din sticlă va despărți zona de duș de restul băii, iar apa se va scurge foarte ușor prin panta astfel creată. Nu doar că te vei putea folosi pe deplin de facilitatea unui duș modern, dar vei deschide mult spațiul din încăpere.
Folosește oglinzi
Ce loc din casa ta poate fi mai potrivit pentru oglinzi, dacă nu baia? Probabil știi deja că oglinzile fac ochiul să perceapă spațiul în care au fost așezate ca fiind mai mare, așa că o altă idee excelentă pentru a face baia să pară mai generoasă este să fixezi pe pereți oglinzi de diferite dimensiuni și așezate la diferite înălțimi. Astfel, toți membrii familiei tale le pot folosi, de la cel mai mic la cel mai mare, pentru bărbierit, machiat sau simplul zâmbet cu care ne putem face ziua mai bună de la primele ore ale dimineții. E bine să mai știi și faptul că tot oglinzile sunt „vinovate” pentru reflexia luminii, deci dacă baia ta nu are geam, vei împușca doi iepuri dintr-o lovitură, pentru că vei transforma încăperea într-una încărcată de lumină.
Ascunde rezervorul WC-ului
Într-o baie mică, fiecare centimetru pătrat poate face diferența, așa că îți mai dăm o idee excelentă pentru ca încăperea ta micuță să mai câștige puțin spațiu! Cu siguranță ai observat că în spatele peretelui pe care ai montate vasul de toaletă, chiuveta baie, eventual și dușul, rămâne un loc destinat, de cele mai multe ori, țevilor comune la bloc. Cere sfatul unui instalator și află dacă poți ascunde acolo sursa de apă a vasului de toaletă. Un rezervor incastrat în perete va salva suficient spațiu cât să facă baia ta mai generoasă. Dacă specialistul îți recomandă să te reorientezi, aplică ideea de a folosi spațiul de deasupra rezervorului de toaletă pentru montarea unui dulap de baie, în care poți păstra produsele cosmetice, cele de curățenie sau prosoapele curate. În acest fel, le vei avea la îndemână în orice moment vrei să le folosești.
Gândește design-ul pe verticală
Secretul pentru a te putea bucura pe deplin de utilitatea unei camere mici este să mergi pe varianta suspendării obiectelor din interiorul acesteia. Îți recomandăm să utilizezi un vas de toaletă și un lavoar care permit suspendarea. Nu doar că vei crea un design modern al băii, dar vei ușura procesul de curățenie și vei câștiga spațiu sub obiectele sanitare sau mobilierul de baie astfel așezate. Optează pentru un lavoar îngust, dar suficient de lung pentru nevoile tale.
Ținând cont de faptul că e vorba despre o încăpere mică, alege să folosești dulapurile prinse în perete și așezate cât mai sus cu putință, poate chiar cu partea superioară lipită de tavan. În acest fel, vei folosi un spațiu „mort” al camerei, dar care se va dovedi foarte util pentru organizare.
Combină culorile inteligent
Iată că am ajuns și la capitolul preferat de foarte mulți, atunci când vine vorba de renovare sau redecorare – alegerea nuanțelor potrivite, în funcție de încăpere. Dacă gândul tău stătea doar la alb atunci când alegeai culoarea pentru spațiile înguste, vestea bună este că poți renunța la acest clișeu. Nu numai că albul este o culoare foarte pretențioasă și sensibilă la orice murdărie, dar este și foarte impersonală și plictisitoare. Cu atât de multe palete de culori disponibile pe piață, ar fi păcat să te oprești la cea mai previzibilă dintre toate.
Secretul stă, la fel ca în alimentație, în combinații. Și cum îți dorești să fii strategic în alegerea culorilor pentru baia ta micuță, îți spunem că lozul câștigător este cel în care asortezi podeaua închisă la culoare cu pereții în nuanțe deschise. Din nou, vei câștiga pe ambele fronturi, pentru că firele de praf vor fi mai puțin vizibile pe o podea mai închisă, iar pereții deschiși vor crea senzația de spațiu larg. Iluzia poate fi și mai puternică dacă vei opta pentru varianta unui tavan alb, continuat de pereți în culorile tale preferate, dar nuanțe foarte deschise.
Folosește o culoare de accent
Acesta este un truc pe care îl poți aplica în orice încăpere mică, dacă vrei să dai impresia de spațiu mai larg, și este, probabil, cea mai bună idee pe care o poți folosi în amenajările interioare. Un perete sau o bucată de perete al băii tale poate fi colorat intens, astfel încât să atragă toată atenția asupra sa. Poți chiar scoate în evidență elementul tău preferat din baie – fie lavoarul, fie cabina de duș sau chiar vasul de toaletă. Poți dubla efectul folosind prosoape sau halate de baie în aceeași culoare ca al peretelui de contrast. Efectul este unul deosebit, care nu doar încântă privirea, dar ajută la crearea iluziei de spațiu mai mare decât cel real.
Renunță la ușa clasică
Cu toții știm că o ușă de baie obișnuită se poate deschide către interior sau către exterior, însă imaginează-ți cât spațiu ai reuși să salvezi dacă ai opta pentru ușa glisantă sau una care se deschide în interiorul peretelui. Pentru a o monta, vei avea nevoie de un spațiu mult mai mic decât cel ocupat de o ușă clasică atunci când stă deschisă.
Folosește cuiere
Restul spațiului rămas liber, după ce ai folosit ideea de a agăța rafturi deasupra vasului de toaletă, nu trebuie să rămână neutilizat. În scenă intră cuierele, atât de utile într-o baie de mici dimensiuni. Fie că le folosești pentru agățarea halatelor de baie, a prosoapelor sau a uscătorului de păr, aceste accesorii își găsesc utilitatea într-o baie mică. Dacă nu poți aplica sfatul de mai sus, acela de a renunța la ușa clasică, ai un as în mânecă, pentru că și aceasta se poate transforma într-un spațiu util, dacă lipești sau atârni cuiere pe ea.
Renunță la caloriferele clasice
În cazul în care baia pe care vrei să o renovezi este prevăzută cu unul sau mai multe calorifere clasice, ar fi cazul să renunți cât mai curând la acestea. Nu doar că vor ocupa spațiu, dar se pot dovedi a fi inutile într-o încăpere precum baia. În locul lor, poți monta radiatoare port-prosop sau, dacă bugetul și timpul îți permit, poți opta pentru varianta ideală pentru o baie, aceea de încălzire prin pardoseală. Astfel poți renunța la covorașele de baie și te poți bucura de o senzație extrem de plăcută atunci când ieși din duș și calci pe podeaua caldă cu picioarele goale.
Folosește mai multe surse de lumină
Dacă folosești doar o sursă de lumină în baie, ar trebui să iei în considerare instalarea mai multor becuri în timpul renovării. Spoturile de lumină pot face cu adevărat diferența atunci când spațiul este unul îngust, mai ales în combinație cu oglinzi așezare strategic. Efectul poate fi unul cu atât mai puternic cu cât sursele de lumină au intensități diferite sau pot fi controlate separat, în funcție de dorința sau starea ta de spirit. De asemenea, spoturile așezate în spatele oglinzii principale, cea de deasupra lavoarului, vor avea un efect incredibil asupra întregii încăperi, la fel ca cel al unui televizor cu ambilight.
Atunci când vine vorba de renovarea sau modernizarea unei băi de mici dimensiuni, cuvântul de ordine ar trebui să fie minimalism, pentru că acest stil ar satisface cel mai bine nevoia senzației de spațiu mai mare într-o încăpere micuță. Aplică sfaturile de mai sus și transformă-ți baia într-un templu al relaxării.