Baie mare – cum să amenajezi o baie în care poți să te relaxezi cum dorești

Cum să amenajezi o baie în care poți să te relaxezi cum dorești

Adesea, în cazul amenajării băii se pune problema spațiului avut la dispoziție. Dacă încăperea este de dimensiuni mici, trebuie să găsești cele mai inteligente soluții de amplasare și cele mai mici obiecte sanitare, care să nu aglomereze și mai mult laturile acesteia. Există nenumărate produse ce urmează principiul stilului minimalist, care-ți pot veni în ajutor.

Atunci când ai o baie mare, amenajarea este mult mai simplă și ai la dispoziție mult mai multe opțiuni. Poți adopta o varietate de stiluri și poți alege obiecte sanitare pe care ți-ar fi imposibil să le integrezi într-un spațiu mic. Designul la care te gândești și pe care vrei să-l materializezi este astfel mult mai bine pus în valoare.

În continuare, poți afla mai mult despre cum poți realiza o amenajare interioară reușită a unei băi mari.

Cada și bateria potrivite pentru amenajarea unei băi mari

Pentru amenajarea unei băi mari, ai o libertate mai mare de a alege obiectele sanitare. Ca să profiți de spațiul larg pe care îl ai la dispoziție, o opțiune optimă sunt căzile freestanding. Acestea se pot amplasa în mijlocul încăperii și pot forma o adevărată oază de relaxare, mai ales dacă există lumină naturală din plin în locul unde dorești să o amplasezi.

Există mai multe modele de astfel de căzi, după formă fiind ovale sau rectangulare, iar în ceea ce privește materialele, cele mai multe sunt realizate din compozit, însă poți găsi și variante din acril.
Poți alege, de exemplu, o cadă cu exterior negru Ideal Standard, de formă rectangulară. Aceasta are o înălțime mare și se remarcă prin designul elegant, inclusiv în ceea ce privește finisajele pentru scurgere.

Dacă dorești să-ți amenajezi mai degrabă o baie cu elemente vintage, poți adăuga un element interesant băii tale prin alegerea unei căzi Besco cu picioare, inspirată din designul secolului trecut.

Dacă, dimpotrivă, vrei să dai un aspect cât mai modern și neconvențional băii tale, pot fi o opțiune căzile asimetrice Riho cu pereți subțiri, care dau un aer artistic oricărei încăperi în care sunt așezate.

O alternativă la căzile freestanding sunt cele cu hidromasaj, care se montează preponderent prin panouri și care au integrate mai multe tipuri de tehnologii pentru o aerare a aerului care permite relaxarea într-o atmosferă balneară.

În ceea ce privește alegerea bateriei pentru cadă ai o mulțime de opțiuni, atât în ceea ce privește culoarea (crom, negru, auriu, gri, bronz), cât și designul.

Pentru o cadă inspirată din tendințele vintage, dar nu numai, bateriile aurii pot adăuga un plus de rafinament, mai ales dacă au un design modern, care se opune, într-o oarecare măsură, culorii.

Bateriile Hansgrohe reprezintă combinația echilibrată dintre nou și vechi, din acest punct de vedere. Alama sanitară este îmbinată cu cele mai noi tehnologii, precum limitarea ajustabilă de temperatură.

Tipul de duș pe care să-l alegi pentru o baie mare

Având în vedere că este vorba despre o baie mare, poți să amenajezi atât o cadă, cât și un duș. Astfel, ai parte de tot confortul de care ai nevoie. Există mai multe tipuri de dușuri, despre care poți afla mai multe în continuare.

Cabine și paravane de duș pentru băile mari

Poți alege o cabină de duș simplă, cu cădiță, sau, dacă preferi să ai mai multe opțiuni în construirea acestuia, poți opta pentru un panou de duș achiziționat separat de cădiță. Acesta din urmă îți oferă o mai mare flexibilitate în ceea ce privește amplasarea (poate fi vorba despre un perete lateral, dacă dorești ca o parte a dușului să rămână deschisă). Indiferent de varianta aleasă, este disponibilă o varietate de finisaje, culori și materiale. 


Poți alege, de exemplu, un perete Sanotechnik cu laturi subțiri, care în partea de sus pune în valoare înălțimea și dimensiunile încăperii, prin marginile transparente. Acesta este realizat din sticlă securizată cu tratament Easy Clean, pentru o curățare ușoară.

Dușuri walk-in – alegerea optimă pentru o baie mare

Pentru o experiență cât mai plăcută a ritualului de îngrijire, mai ales când ai mult spațiu în baie, poți amenaja un duș walk-in amplu. Acesta are avantajul că este amplasat direct pe pardoseală, astfel că poate avea o formă neobișnuită și poate fi folosit mai ușor de către persoanele cu probleme de locomoție.

O variantă sunt dușurile Radaway, care sunt realizate astfel încât să existe cel mai înalt grad de stabilitate, prin elementele cromate finisate cu grijă pentru detalii. Învelișul Easy Clean asigură curățarea ușoară și previne aderarea calcarului la suprafețe.

Finisajele sunt diverse, pornnind de la clasicul aspect cromat, ajungând până la variante neconvenționale precum auriul. Panourile de stilcă sunt delimitate de o ramă întreagă sau de o semi-ramă, iar unele modele preiau aspectul ferestrelor vintage sau a panourilor japoneze, astfel că este ușor să creezi o atmosferă de pace și liniște în baia ta.

Sisteme de duș pentru momente de relaxare într-o baie mare

Sistemele de duș sunt un aspect important de luat în considerare când vine vorba de amenajarea băii. Acestea au diferite tipuri de tehnologii, care emit apa în moduri diferite.


O opțiune sunt coloanele de dușKludi din gama Explorer sau Discovery din alamă sanitară cromată cu termostat, care asigură o temperatură constantă a apei, fără să fie nevoie să o reglezi de mai multe ori, chiar și în cazul unor fluctuații neașteptate ale presiunii apei.

Pentru un jet cu efect de cascadă, care aduce elementele naturii în baia ta, poți alege și să achiziționezi separat o pălărie de duș Steinberg Sensual Rain cu design ultrasubțire și suprafețe create special pentru a fi curățate ușor.

O variantă sunt și seturile de duș Hansgrohe Rainfinity, ce conțin pere de duș de diferite forme (rotunde sau chiar rectangulare, înguste) și dimensiuni. Cele de mărime XXL asigură o experiență deosebită, favorizând starea de bine.

Lavoarele care se potrivesc într-o baie mare modernă

În ceea ce privește lavoarele, într-o baie de dimensiuni mari sunt potrivite chiar și cele duble sau se pot instala două lavoare separate, pentru confort în cazul folosirii de către mai multe persoane.

Există două variante principale: lavoare cu două cuve sau cu una dublă, fără perete despărțitor. Dacă preferi cea de-a doua variantă, poți lua în considerare obiectele sanitare Geberit cu amplasare pe mobilier și forme rectangulare, care păstrează caracteristicile clasice ale produselor pentru baie.

Dacă preferi să amenajezi două lavoare în colțuri separate ale băii, poți avea o libertate mai mare de alegere. Lavoarele bol reprezintă o opțiune elegantă, care aduce un plus amenajărilor moderne și minimaliste.

Ia în considerare lavoarele bol ovale Duravit, ce se caracterizează prin eleganța designului, care îmbină tradiția cu inovația. Acestea sunt modelate cu grijă pentru fiecare detaliu, astfel încât aspectul final este unul care transmite impresia de confort și lejeritate. 

Acestea pot avea, sau nu, orificiu pentru baterie sau de preaplin, iar lățimea variază de la 40 până la 80 cm, astfel că poți alege cea mai bună variantă pentru tine, în funcție de necesități și de ideile de design pe care vrei să le pui în practică.


O variantă interesantă sunt și lavoarele Ideal Standard care se montează sub blat, ceea ce face ca accentul să cadă mai degrabă pe piesele de mobilier alese, decât pe obiectul sanitar. În plus, dacă alegi mobilă închisă la culoare, aceasta creează un contrast interesant cu ceramica albă a lavoarului.

Cum alegi vasul WC și bideul potrivite?

Nu în ultimul rând, pentru o echipare completă a băii ai nevoie de vasul WC și bideul potrivite. Chiar dacă al doilea obiect sanitar dintre cele menționate nu este obligatoriu să existe, într-o baie mare este foarte ușor să-i găsești locul în ansamblul amenajării și să te bucuri de beneficiile de igienă.

Poți să numeri printre opțiuni bideurile Villeroy & Boch, care se caracterizează prin eleganța designului și tehnologia de calitate folosită. Poți alege modele cu forme rotunjite sau rectangulare, albe sau negre, cu finisaj care împiedică depunerea calcarului și a altor substanțe din apă.

Dacă dorești o baie amenajată în stil minimalist și consideri că un bideu separat ar strica impresia de ansamblu a designului, poți alege capace WC cu funcție de bideu, de exemplu de la Geberit, din gama Aqua Clean.

Acestea au capac cu închidere lentă, iar produsul poate fi utilizat o perioadă mai mare de timp fără probleme, datorită mecanismului de decalcifiere a sistemului de scurgere a apei. Jetul de apă poate fi ajustat ușor prin schimbarea presiunii acestuia, iar în ceea ce privește temperatura, aceasta rămâne constantă, pentru un nivel optim de confort.

Poți alege și un capac Duravit cu funcție de bideu SensoWash integrată, cu trei tipuri de spălare, sistem de închidere lentă, luminare nocturnă și funcții acționate prin telecomandă.

Vase de toaletă

Pentru orice baie, indiferent de tipul acesteia, vasele WC suspendate sunt o opțiune plină de rafinament, dar poți alege și vase de toaletă pe pardoseală, dacă consideri că acestea se potrivesc mai bine cu configurația băii tale.

O idee de luat în seamă sunt vasele WC suspendate Roca cu design variat. Acestea au elemente de ceramică sanitară fie mai discrete, fie asemănătoare cu cele ale vaselor de toaletă pe pardoseală, formele bazându-se foarte mult pe aspectul clasic al acestui tip de obiecte sanitare.

Multe dintre modele au integrată tehnologia RimLess, care presupune faptul că rama de spălare a fost îndepărtată, pentru o curățare mai eficientă a vasului de toaletă. 

Printre modelele de vase WC pe pardoseală se numără cele VitrA, cu rezervor aparent sau îngropat. Acestea urmează direcții de design care le fac potrivite pentru o varietate de stiluri, printre care modern sau industrial.

Acestea sunt principalele opțiuni pe care le ai pentru amenajarea unei băi mari în care să te relaxezi oricând. Alege obiecte sanitare care-ți oferă confortul necesar și cu finisaje de calitate, care oferă o impresie plăcută la nivel vizual.

Sursă foto: Sensodays.ro.

Întrebări și răspunsuri despre amenajarea băilor mar

Ce lavoar să aleg pentru o baie mare?

Pentru o baie mare, poți alege un lavoar dublu cu una sau două cuve sau poți chiar să amenajezi două lavoare în părți separate ale încăperii. Există nenumărate tipuri și forme: rotunde, rectangulare, ovale, clasice sau de tip bol.

Să aleg un duș sau o cadă pentru baie?

Dacă ai o baie mare, poți să alegi ambele variante. Căzile freestanding pot fi amplasate în mijlocul încăperii spațioase, așa că poți să-ți creezi un mediu ambiental relaxant. Dușurile walk-in pot fi amplasate oriunde în încăpere, pentru că nu au cădiță.

De ce să aleg un capac WC cu bideu?

Dacă nu vrei să instalezi un bideu separat de vasul WC, poți alege un capac cu funcție de bideu integrată. Acesta oferă diferite funcții de spălare, iar părțile de racordare la țevi nu sunt vizibile, în cazul modelelor de calitate.

Care sunt avantajele dușurilor walk-in?

Pentru că nu au cădiță, fiind amplasate direct pe pardoseală, cabinele de duș walk-in sunt potrivite chiar și pentru persoanele cu probleme de locomoție, predispuse la accidentări în cazul variantelor clasice. Acestea pot fi adaptate mai ușor la forma încăperii și pot fi mai mari decât de obicei.

Ce tipuri de căzi freestanding există?

Căzile freestanding pot fi clasice sau cu funcții de hidromasaj și diferă, de asemenea, din punct de vedere al designului. Unele modele au aspect vintage și sunt sprijinite pe piciorușe, în timp ce altele au forme moderne, ovale, rectangulare, cu sau fără asimetrii.