Case moderne – Reguli de design și estetică pentru o casă cu stil

Case moderne

Amenajarea unui spațiu nu este un lucru complicat, dacă iei în considerare o serie de tehnici profesioniste. Poți crea cu succes un cadru stilistic armonios și contemporan, punând în aplicare câteva secrete divulgate de către specialiștii în domeniu. Designul de interior are mai multe valențe care pot fi valorificate în funcție de preferințe, iar totul se bazează, de fapt, pe modalități optime de structurare și de îmbinare a unor elemente esențiale. Acest proces nu este dificil și poate fi realizat oricând, cu atenție și dedicare.
Din acest articol vei afla câteva reguli de design interior și estetică pentru o casă cu stil!

Casa modernă – Stil, caracteristici, dimensiuni

Stilul modern și stilul postmodern

Există o multitudine de case și interioare moderne definite de caracteristici de care trebuie să ții cont înainte de a iniția procedeele de amenajare. Acestea au o legătură strânsă unele cu altele și influențează, în mod direct, aspectul final. Un imobil de locuit contemporan se diferențiază destul de mult de cele clasice, atât în privința spațiului, cât și în ceea ce privește tendințele de decorare și finisare. Este important să cunoști aceste detalii, pentru a putea ține cont de ele în fiecare etapă a procesului.

În arhitectură și interior design, stilul modernist a apărut la începutul secolului al XX-lea, odată cu evoluția considerabilă a tehnologiei și, în general, a lumii și a modului de viață. Astfel, a intervenit posibilitatea de a putea jongla cu diverse tipuri de materiale și decorațiuni, totul bazându-se pe o serie de principii solide, diferite de cele din secolele anterioare. De exemplu, sticla, metalul și betonul au devenit piloni principali ai construcțiilor, fiind utilizați în mod recurent, fie că este vorba despre alcătuirea unei case, fie despre ridicarea unui bloc. 

Însă, dincolo de acest factor, o schimbare majoră s-a remarcat în rândul tendințelor de design – preferințele oamenilor s-au orientat către abordări cât mai precise, curate și aerisite, cu scopul de a nu aglomera inutil perimetrul respectiv.

Bineînțeles, stilul postmodernist a urmat în cronologie, aducând cu sine noi precepte și tehnici de construcție și amenajare. Acesta a apărut în Statele Unite, ca o revoluție în fața modernismului, anulând utilizarea funcțională și, mai ales, formală, a obiectelor decorative sau de mobilier, aducând o nouă viziune de ansamblu, bazată pe imaginație și creativitate. 

Postmodernismul se caracterizează prin structuri neobișnuite sau inovatoare, care sunt contrare ideilor și normelor clasice. Fie că este vorba despre arhitectură, fie despre design interior, acest curent este vizibil la nivelul formei, al culorilor și al inițiativelor estetice ieșite din comun. Spre deosebire de stilul modernist, acesta nu se bazează neapărat pe crearea unui cadru minimalist și uniform, ci pe extravaganță, artă și unicitate. Expresivitatea este un deziderat în această tipologie stilistică – nu contează regulile sau simetriile, ci libertatea de a inventa un decor aparte și plin de personalitate.

Totuși, în amenajările interioare contemporane, aceste două stiluri pot fi întrepătrunse, în funcție de cerințele și gusturile celui care decorează. Sunt multe caracteristici asemănătoare între cele două, iar specialiștii în design oferă mai multe variante și posibilități de a găsi un echilibru între ceea ce este recomandat și ceea ce îți place. Așadar, iată câteva lucruri de care trebuie să ții cont indiferent de nuanțele estetice moderne pe care le vei alege:

  • Spațiul

Spațialitatea este importantă în orice tip de design – aceasta este un avantaj al stilului contemporan, iar cuvintele de ordine sunt compact, util, eficient. Aceste trei principii stau la baza tuturor proceselor pe care le vei face, pornind de la construcție și finisare, până la mobilier, obiecte decorative și alte retușuri. Chiar dacă ai la dispoziție o casă sau un apartament, este important să eviți supraaglomerarea, în toate privințele – iată un concept către care trebuie să-ți orientezi atenția în permanență!

  • Lumina

Lumina este un detaliu semnificativ, care poate să schimbe cu totul aspectul final. O casă construită în stil modern trebuie să aibă ferestre mari, care să permită pătrunderea permanentă a luminii. Acesta este un lucru obligatoriu, pentru a obține un cadru cu adevărat atractiv, original, și, mai ales, confortabil și primitor. 

Te poți orienta, de asemenea, către corpuri de iluminat moderne, care să creeze o atmosferă cosy și, în același timp, elegantă. Acestea sunt elemente esențiale pentru orice fel de încăpere: living, dormitor, baie, bucătărie, sau spații de trecere. Cu ajutorul lor, poți crea diverse tipuri de expresivitate, prin aplicarea unor principii utile de light design, care să completeze sursele de lumină naturală într-un mod optim și rafinat.

  • Dimensiunile

Dimensiunea camerei este un bun punct de plecare pentru orice fel de amenajare, însă nu este un factor restrictiv. Există atât case sau apartamente mici, care sunt moderne, cât și spații mai mari, care au amenajări interioare impresionante. Perimetrul total nu trebuie să fie un impediment – creativitatea nu ține cont neapărat de volum, mărime sau amploare. Poți crea un design interior original în orice fel de compartimentare, dacă știi ce îți dorești și care sunt opțiunile valabile. 

  • Funcționalitatea

Funcționalitatea are legătură cu mai multe aspecte importante – ea are efecte pozitive atât asupra spațiului, cât și asupra simplificării unor task-uri și activități. Aceasta cuprinde și necesitatea unor electrocasnice sau aparate de ultimă generație, dar și alcătuirea unui cadru organizat din punctul de vedere al mobilierului sau al obiectelor decorative. Nu uita de acest detaliu atunci când îți pui la punct planul de design!

Recomandări de design interior pentru o casă modernă

Dacă nu știi de unde să pornești în abordarea stilului modern de design interior, sunt o mulțime de metode recomandate de către specialiștii în domeniu, care te vor sprijini în acest sens, indiferent de proiectul pe care îl ai. Așadar, ai libertatea de a elabora un decor inedit pentru orice gen de case sau apartamente, care așteaptă să fie decorate în mod profesionist! 

Sfaturile și secretele specializate sunt trucuri pe care te poți baza oricând, dacă ții cont de câteva mici detalii universale, pe care le vei regăsi în oricare dintre acestea. Iată o clasificare utilă, în funcție de spațiul pe care îți dorești să-l amenajezi:

Living și dormitor

Livingul și dormitorul sunt camerele principale ale casei, în care petreci cel mai mult timp, relaxându-te, deconectându-te, odihnindu-te și stând cu cei dragi. De aceea, trebuie să acorzi o atenție considerabilă acestor încăperi speciale, pentru a putea crea atmosfera ideală. Când vine vorba despre design interior, fiecare detaliu este semnificativ – așadar, nu ignora nimic în acest proces, deoarece totul are efect asupra rezultatului final. Sunt câteva aspecte esențiale pe care este recomandat să le iei în considerare, în orice moment:

  • Finisajele

Finisajele reprezintă primul pas în elaborarea oricărui cadru decorativ și pot schimba cu totul feeling-ul general. Optează pentru parchet sau gresie care să iasă în evidență și care să se potrivească în contextul stilistic pe care vrei să-l alcătuiești. Poți alege diferite tipuri de texturi, nuanțe și modele care îți vor înfrumuseța pardoseala. Ia în calcul detalii precum rezistența la umezeală, întreținerea necesară sau tehnologia folosită – toate acestea pot face diferența între produsele mediocre și cele de calitate.

  • Mobilierul

Mobila se caracterizează atât prin dimensiunile sale impresionante, cât și prin funcționalitatea sa. Prin urmare, orientează-te către mobilier pentru living sau mobilier pentru dormitor care să-ți ofere spațiul necesar de depozitare pentru toate lucrurile pe care le ai, dar, în același timp, să vină în întâmpinarea ta cu un design inedit, care să se integreze perfect în planul de amenajare pe care îl ai în minte. Poți experimenta cu diverse forme și structuri moderne, care nu doar că își vor îndeplini rolul de bază, ci vor veni cu un plus de originalitate și rafinament.

  • Culorile

Culorile se regăsesc peste tot și, de aceea, trebuie armonizate într-un mod cât mai plăcut. Nuanțele alese sunt importante de la cel mai mic nivel (obiecte, finisaje, decorațiuni), până la cel mai mare (pereții, mobilierul, covorul, perdelele etc.). Așadar, ia în considerare acest lucru și gândește-te la o paletă coloristică potrivită pentru fiecare cameră în parte. 

Dacă vrei să ai o abordare modernă, dar încăperea respectivă este prea mică, te poți orienta către culori deschise sau pastel (alb, bej, roz, bleu, etc.), care să ajute, din punct de vedere optic, la lărgirea spațiului. Sunt o multitudine de tehnici pe care le poți pune în aplicare, pentru a asorta totul fără prea mult efort.

  • Amplasarea obiectelor în spațiu

Procesul de amplasare în spațiu a tuturor obiectelor poate fi o provocare. Însă, aceasta poate fi depășită cu succes dacă urmărești câteva secrete și sfaturi ale specialiștilor. Plecând de la detalii legate de o poziționare bună, atât din perspectiva designului, cât și din cea a principiilor feng shui, poți reuși să găsești amplasarea ideală pentru toate lucrurile. 

Totuși, indiferent de modalitățile pe care decizi să le încerci, nu uita că cea mai recomandată practică este păstrarea unui spațiu aerisit. Nu înghesui prea multe elemente în același loc – păstrează-le doar pe cele esențiale și fă o selecție riguroasă a lor!

  • Decorațiunile

Decorațiunile completează orice fel de design, fiind considerate cele care dau o notă specială oricărui tip de amenajare. Fie că te îndrepți către diferite modele de covoare, textile decorative, sau lenjerii de pat atractive, important este să fie pe gustul tău și să aducă un plus de eleganță și lux oricărui colț al casei.

Bucătărie și baie

În ceea ce privește bucătăria și baia, sfaturile sunt, în principiu, aceleași, când vine vorba despre designul general. Însă, ceea ce definește aceste două încăperi în mod special este funcționalitatea. Fiind spații în care scopurile sunt bine conturate, drumul până la atingerea acestora trebuie să fie ușor și facil. Bineînțeles, stilul nu trebuie să lipsească, așa că ai în vedere câteva detalii semnificative:

  • Pereții

Pereții sunt suprafețe mari, care pot schimba cu totul aspectul bucătăriei sau al băii – optează pentru faianță sau plăci decorative care să fie moderne, simple și, în același timp, speciale. Dacă ai grijă la acești factori, cu siguranță vei putea crea înfățișarea ideală a oricărei case sau apartament.

  • Obiectele sanitare și electrocasnicele

Obiectele sanitare au un rol practic – sunt utilizate pentru ceea ce oferă. Însă, de ce să nu existe un echilibru între acest scop folositor și un design inedit? Orice baie poate fi decorată cu obiecte sanitare senzaționale și orice bucătărie poate căpăta un aspect primitor, cu ajutorul electrocasnicelor mari sau electrocasnicelor mici care pot alcătui un look inovator

În concluzie, casa modernă nu este greu de obținut dacă poți aplica o serie de tehnici și procedee prin care poți ajunge la rezultatul dorit. Secretul este să iei în considerare fiecare mic detaliu care poate face diferența. Urmărește exemple de amenajări, dar și sfaturile specialiștilor în domeniu, pentru a putea descoperi care sunt variantele ideale pentru tine! Însă, nu uita să tratezi totul cu imaginație și creativitate – aceștia sunt factori obligatorii pentru crearea unui design de succes!

Întrebări și răspunsuri frecvente despre casele moderne

Ce este o casă modernă?

O casă modernă este un spațiu armonios, amenajat după ultimele tendințe ale celor mai cunoscute branduri, ținând cont de câteva reguli basic de design. Aceasta are un aspect estetic bine definit, care este cel mai adesea gândit de un specialist.

Ce ar trebui să aibă o casă modernă?

Organizare de tip open space, ferestre mari, materiale inedite, structuri rezistente, electrocasnice și funcții de ultimă generație – toate aceste elemente sunt specifice unei locuințe moderne.

Cum să faci o casă modernă dintr-una veche?

Poți moderniza un spațiu învechit prin schimbarea mobilierului, revopsirea pereților și eliberarea încăperilor de lucrurile nefolositoare. De asemenea, optează pentru aparate electrocasnice cu funcții inteligente și pentru obiecte sanitare elegante.

Ce reguli de design interior se aplică în casele moderne?

Bazează-te pe dimensiunile pe care le ai la dispoziție, apoi elaborează un plan de materializare a viziunii pe care o ai și cere sfatul unor specialiști în domeniu.

Cât de costisitor este să decorezi o casă modernă?

Decorarea unei case se poate încadra în diferite tipuri de buget, în funcție de solicitările și dorințele viitorilor locuitori. Totuși, este important să nu îți faci așteptări nerealiste, deoarece obiectele de calitate au, de cele mai multe ori, costuri destul de ridicate.