Culori în bucătărie: inspirație pentru un spațiu deosebit la tine acasă

Culori în bucătărie: inspirație pentru un spațiu deosebit la tine acasă

Alegerea culorilor în bucătărie poate fi o provocare, mai ales având în vedere faptul că este spațiul pe care întreaga familie îl folosește în fiecare zi. În plus, redecorarea acestuia nu este atât de simplă ca cea a unui dormitor sau a sufrageriei. De la pereți, dulapuri și blaturi până la electrocasnice și alte elemente de decor, totul trebuie să se încadreze într-o paletă coerentă de culori. 

Vei afla din acest articol ce combinații de culori se potrivesc pentru fiecare tip de bucătărie, în funcție de dimensiuni și luminozitate, precum și cum poți adapta stilul casei tale pentru spațiul dedicat bucătăriei. De asemenea, vei putea citi despre cum se pot încadra electrocasnicele și accesoriile în funcție de cromatica aleasă și vei găsi inspirație pentru a face alegerile perfecte pentru tine și familia ta.

Cum alegi culorile in bucatarie

Cum alegi culorile în bucătărie?

Bucătăria nu înseamnă doar spațiul dedicat gătitului, ci este locul în care petreci poate cel mai mult timp cu cei dragi. Înseamnă mai mult decât a lua masa împreună, ci devine contextul în care te bucuri de prezența familiei și a prietenilor. 


Indiferent că o folosești doar pentru gătit sau și pentru servirea mesei, bucătăria trebuie să se încadreze în stilul tău și să devină inima casei tale. Este esențial ca amenajarea bucătăriei să fie un echilibru între funcționalitate și stil. Pentru început, este important să evaluezi dimensiunea bucătăriei, precum lumina naturală pe care o primește pe parcursul zilei.

Culori potrivite in functie de dimensiunea bucatariei

Culori potrivite în funcție de dimensiunea bucătăriei

Primul lucru de luat în considerare este dimensiunea bucătăriei. În cazul în care bucătăria este mică este indicat să alegi culori deschise. Acestea dau senzația că măresc spațiul, oferind luminozitate. 

Dacă dimensiunea bucătăriei tale este considerabilă, te poți juca și cu alte tonuri mai închise, fără a-i diminua luminozitatea. Ține cont de faptul că nuanțele de tip ombré absorb lumina și nu o proiectează, făcând bucătărie să pară mai închisă și mai mică. 


Indiferent de dimensiunea bucătăriei tale sau stilul de design interior pe care îl alegi, optează mai degrabă pentru a vopsi pereții în alb. În acest fel, vei putea putea experimenta cu succes orice fel de mobilier, în orice culoare. De asemenea, îți va simplifica deciziile atunci când vei alege electrocasnicele mari sau alte aparate de bucatarie. De exemplu, o paletă neutră îți va permite să alegi un frigider colorat care va întregi spațiul, cum este Combina frigorifică Liebherr Comfort CUkw 2831 SmartFrost.

Culori potrivite în funcție de luminozitate

În funcție de amplasarea bucătăriei în casa ta, trebuie să observi de ce fel de luminozitate există în încăpere în timpul zilei. Dacă este mai degrabă un spațiu cu puțină lumină naturală, este indicat să alegi culori deschise și neutre care să reflecte lumina.

De exemplu, albul aduce prospețime, senzația de curățenie și luminozitatea de care ai nevoie. Asta nu înseamnă că trebuie să aibă un design fad. Poți adăuga nuanțe subtile de galben sau gri, chiar tonuri pale de roz sau verde. Aceste culori vor aduce, de asemenea, lumină și vor aduce viață spațiului.

Culori potrivite in functie de luminozitate scaune roz

Iluminatul electric joacă un rol deosebit în cazul unei bucătării care nu are o lumină naturală suficientă. Poți adăuga pe mobilier bare luminoase fluorescente sau cu LED-uri pentru a lumina spațiul. O altă soluție care va aduce un plus de elegantă întregii încăperi este să alegi o suspensie de efect cum este cea de la Kartell Ge’ design Ferruccio Laviani în tonuri de alb-auriu.

Dacă te bucuri de o cameră cu multă lumină naturală, ai mai multă libertate pentru a alege culorile pentru bucătăria ta. De la mobilier colorat până la tonuri vibrante și închise, poți să-ți transformi bucătăria într-un loc de-a dreptul spectaculos. 

Poți să valorifici la maximum lumina naturală și să alegi culori deschise sau poți să optezi pentru una dintre cele mai actuale tendințe în domeniu: bucătării în culori închise. În combinații inspirate, poți obține un design fabulos.

Cum alegi culorile pentru o bucatarie de tip open-space perete albastru

Cum alegi culorile pentru o bucătărie de tip open-space?

În cazul bucătăriilor open-space trebuie să iei în calcul dacă vrei să creezi spații diferite și personalizate sau vrei să mergi pe aceeași linie decorativă pentru un stil armonios. De exemplu, dacă vrei să ai același vibe în întreaga încăpere – bucătărie și sufragerie – poți alege același fel de podea, fie că este vorba de parchet sau pardoseală. Poți opta și pentru aceleași tonuri de mobilier, atât timp cât există o unitate în stil.

Cum alegi culorile pentru o bucatarie de tip open-space culori neutre

De exemplu, gresia porțelanată Iris Deck are un aspect rafinat, potrivit pentru ambele încăperi datorită faptului că nu absoarbe apa, nu se pătează și nu trebuie lustruită periodic. În plus, este mai rezistenta decat marmura sau granitul, iar aspectul este cu adevărat deosebit, mai ales dacă plăcile sunt și rectificate.

Dacă vrei să creezi, totuși, o separare subtilă între living și bucătărie, poți instala o piesă de mobilier sau un element pentru a face tranziția. Orice ai alege, însă, nu te îndepărta prea mult de la linia cromatică aleasă pentru stilul casei tale.

Culorile din bucatarie si stilul casei tale

Culorile din bucătărie și stilul casei tale

Fiecare bucătărie necesită culori și materiale diferite în funcție de mediu și de efectele pe care dorim să le obținem. Stilul casei poate determina și finisajul bucătăriei. Un apartament în centrul orașului nu este același lucru cu o vilă în care predomină elementele care ii evocă mediul natural, precum lemnul sau piatra, cu un stil mai rustic. 

Există mereu tendințe propuse de diverși specialiști în domeniu, fie că este vorba de culoare, material sau stil. Atunci când alegi cromatica bucătăriei tale este esențial să alegi un stil atemporal, chiar dacă adaugi elemente în trend în acel moment.

Culorile din bucatarie pentru stilul clasic

Culorile din bucătărie pentru stilul clasic

Bucătările clasice se caracterizează prin elemente atemporale, detalii bine puse la punct și paletele de culori neutre asigură un aspect rafinat. Pe lângă funcționalitate, mobilierul clasic de bucătărie aduce eleganță și căldură spațiului. De exemplu, mobilierul din lemn care păstrează culoarea naturii sale face bucătăria mai primitoare. 

Tonurile de alb și negru, precum și o paletă de culori neutre, dă aspect clasic oricărei încăperi. Mobilierul de bucătărie, pereții sau blatul devin elemente de referință pentru alegerea culorii unei bucătării clasice. Pentru un ton versatil, ușor de decorat și elegant griul este una dintre cele mai inspirate alegeri. Este o culoare care funcționează perfect pentru orice bucătărie, indiferent de stil, dar mai cu seamă în cele clasice.

Culorile din bucatarie pentru stilul modern

Culorile din bucătărie pentru stilul modern

Bucătăriile moderne constă de obicei din spații deschise decorate în palete de culori simple, cu accent pe funcționalitate și eleganță. În zilele noastre, sub termenul de bucătărie modernă intră mai multe feluri de caracteristice, inclusiv un stil minimalist. Bucătăriile moderne creează o atmosferă spațioasă și aerisită, făcându-le ideale pentru interioare în plan deschis.

Recunoscute pentru liniile elegante, în bucătăriile moderne poți adăuga de la nuanțe neutre până la culori vibrante. Acestea pot ieși în evidență într-un spațiu contemporan datorită absenței altor caracteristici arhitecturale, cum este cazul bucătăriilor tradiționale.

Când vine vorba de culori pe care le poți alege pentru o bucătărie modernă, albastrul este una dintre cele vedete. Chiar dacă poate fi îndrăznețe, tonurile de albastru intens sunt atemporale și simplu de utilizat. De asemenea, poți folosi culori interesante integrând tonuri naturale, pământii cum sunt nuanțele de verde sau maro.

Culori in bucatarie accesorii si electrocasnice robot bucatarie turcoaz

Culori în bucătărie: accesorii și electrocasnice

Dacă ești mai degrabă adeptul unei palete mai neutre de culori atunci când vine vorba de amenajarea bucătăriei, poți adăuga elemente de culoare prin accesorii, decorațiuni interioare și electrocasnice. Spre deosebire de culoarea dulapurilor sau a pereților, aceste elemente pot fi înlocuite mai ușor în cazul în care vrei să încerci alt look pentru bucătăria ta. 


Indiferent de culorile pe care vrei să le alegi sau nu pentru electrocasnice, asigură-te că vei cumpăra cele mai potrivite chiuvete de bucatarie. Fie că alegi chiuvetele din inox cu aspect clasic, fie că preferi chiuvetele din compozit, nu neglija bateriile de bucătărie – pot deveni elementul care completează armonios stilul întregii încăperi. 

Culori pentru electrocasnice mari frigider inox

Culori pentru electrocasnice mari

În zilele noastre, nu mai este de ajuns să alegi cel mai bun frigider din punct de vedere energetic, ci acesta trebuie să aibă și un aspect special. Având în vedere că este un obiect care ocupă un spațiu semnificativ în bucătărie, acesta trebuie să se încadreze în stilul ales.

Dacă îți plac electrocasnicele din inox, acestea se vor potrivi cu aproape orice stil ales pentru bucătăria ta. Aparatele frigorifice din inox oferă eleganță spațiului și sunt foarte rezistente trecerii timpului și utilizării frecvente. 

Dacă stilul ales pentru bucătărie este mai degrabă neutru și vrei să personalizezi spațiul prin elecrocasnice, atunci trebuie să le alegi pe cele mai remarcabile. Un cuptor electric incorporabil Franke Country în culoarea ramato va atrage toate privirile oricărei persoane care intră în bucătăria ta. Nu doar că are o nuanță fascinantă, dar este și unul dintre cele mai profesioniste aparate pe care le poți avea în bucătăria ta.

Sensodays.ro Cuptor electric incorporabil Franke Country
Detalii aici

Când vine vorba de culori îndrăznețe, te poți evidenția și cu o hotă deosebită care să ofere spațiului un look fresh. De exemplu, poți alege Hota decorativă Franke Smart Deco în mai multe culori: Smokey Blue, Matt Rose sau Dusty Green. Montarea unei hote de acest fel va aduce transforma întreaga încăpere.

Culori pentru electrocasnice mici

Una dintre cele mai simple modalități prin care poți adăuga culori spectaculoase în bucătăria ta este alegerea unor electrocasnice mici colorate. Acestea pot fi adaptate oricărui stil de amenajare pe care l-ai adoptat. Dacă ai ales mobilier în tonuri neutre și electrocasnice mari din inox, poți adăuga un robot de bucătărie Bosch în turcoaz, excelent în pregătirea prăjiturilor pentru cei dragi.

Sensodays.ro Robot de bucatarie Bosch
Detalii aici.

De asemenea, un storcător de fructe cu presare la rece de la Hurom de culoare roșie nu va fi doar foarte util și sănătos pentru familia ta, dar va aduce un vibe bun în încăpere.

Sensodays.ro storcator la rece hurom
Detalii aici.

Poți adăuga culoare nu doar prin electrocasnice, dar și prin elemente de decor și accesorii bucatarie. De exemplu, într-o bucătărie modernă poți alege vaze și boluri decorative care vor aduce natura în acest spațiu dedicat, cum ar această vază aparte – LSA International Polka Platinum.

Alegerea culorilor pentru bucătăria ta poate fi una dintre cele mai interesante declarații pe care le poți face despre stilul tău și felul în care alegi să îl transpui în casa ta. Atât timp cât respecți două principii de design modern al bucătăriei – contrastul și echilibrul, poți să fii creativ în ceea ce privește amenajarea acestui spațiu numit deseori și inima casei. Chiar dacă alegi tonuri neutre, chiar dacă optezi pentru culori vibrante, este esențial să te simți întotdeauna dornic de a petrece timp alături de cei dragi în acest spațiu din casa ta. 

Surse foto: Sensodays.ro, Pexels.com.