Baia la mansardă – cum să amenajezi o baie unde să te relaxezi din plin

Baia la mansardă

Amenajarea unei băi la mansardă poate fi o opțiune bună atât în cazul locuințelor mari, în care se dorește crearea unui spațiu special pentru relaxare, cât și în cel al caselor de dimensiuni mai reduse, unde din rațiuni de spațiu este necesară amplasarea băii la un etaj mai sus. 

Indiferent de situație, amenajarea poate pune probleme specifice, care nu apar în cazul băilor din alte zone ale casei. Acest lucru se întâmplă pentru că pereții și tavanul au forme speciale, date de înclinația acoperișului. Alegerile tale trebuie să fie adaptate noilor condiții.

În continuare, poți afla mai multe modele de băi la mansarda și metode de a organiza amenajarea ta cu succes.

Cum amenajezi baia în funcție de mărimea acesteia?

În cazul oricărei băi, dar mai ales în cazul celor de la mansardă, mărimea este un factor important, atunci când vrei să alegi mobilierul și obiectele sanitare potrivite. Dacă spațiul din această parte a casei este mai restrâns, s-ar putea să trebuiască să amenajezi baia într-un loc cu o formă atipică, astfel că elementele design-ului vor trebui adaptate în mod corespunzător. 

De asemenea, poți alege să transformi toată mansarda sau o mare parte a acesteia într-o baie care să devină un loc unde să te poți relaxa într-un mod deosebit. Atunci, alegerile tale vor fi diferite. Iată în cele ce urmează cum să procedezi în fiecare situație.

Elementele care trebuie să nu lipsească dintr-o baie la mansardă mică

Dacă trebuie să amenajezi o baie mică la mansardă, pentru a atinge nivelul de confort dorit este important să te axezi doar pe elementele esențiale. Dacă vei folosi prea mult mobilier, vei risca ca pereții să pară prea încărcați și să se creeze un efect de micșorare a spațiului avut la dispoziție.

Poți opta pentru un dulap suspendat în nuanțe deschise, pentru că acestea mențin un aspect luminos în întreaga încăpere.

Dulapurile suspendate Geberit se caracterizează prin modernitatea aspectului și pe accentul pus pe eleganța simplității. Mobilierul pentru baie este disponibil într-o varietate de nuanțe, de la albul lucios sau mat până la culoarea naturală a lemnului sau la negru, pentru ca tu să ai libertate în alegerile tale.

O altă alegere idee bună este și instalarea unui dulap suspendat cu oglinda încorporată în uși. Astfel, vei putea să-ți depozitezi obiectele de îngrijire, fără a folosi spațiu adițional. Acestea constituie și un element de decor interesant, pentru că poate crea, prin reflecție, impresia de lărgire a camerei.

Dulapurile Duravit de acest fel sunt realizate din MDF rezistent la condițiile de umiditate din baie și din sticlă care redă impecabil imaginile. Acestea includ o priză și un întrerupător cu senzor în interior.


Dacă totuși dorești să amplasezi dulapurile pe podea, poți opta pentru piese minimaliste, care pun accent pe simplitatea stilului modern. Maștile pentru lavoar sunt o opțiune bună pentru a crea un spațiu pentru depozitare și un aspect plăcut al lavoarului. 

În acest sens, o soluție plină de rafinament sunt dulapurile bază Ravak, disponibile și cu dimensiuni reduse, sau blaturile pe care lavoarele bol pot fi așezate cu ușurință chiar și în locurile înguste. 

Dacă ai mai degrabă spațiu pe verticală și ai multe lucruri de depozitat în baie, o variantă este instalarea unui dulap suspendat pe toată înălțimea peretelui, ca cele de la Ideal Standard. Acestea se remarcă prin designul simplu, alb, maro sau de culoarea nucului și a stejarului. Pot fi amplasate ușor în locuri înguste și chiar unde acoperișul este înclinat, dacă se iau în considerare cu atenție dimensiunile.

Băile spațioase de la mansardă – o oază de relaxare

Dacă intenționezi să amenajezi o baie mare, ce cuprinde toată mansarda sau o mare parte a ei, ai mai multă libertate de a alege mobilierul și obiectele sanitare ce sunt pe gustul tău. Poți folosi aceleași tipuri de mobilă ca în cazul băilor mici, însă pentru a profita de spațiul avut la dispoziție, poți să faci alegeri specifice.

Una dintre acestea este amplasarea de dulapuri pe pardoseală. Poți folosi o combinație de dulapuri suspendate și de acest fel, pentru a crea ansambluri cu o geometrie interesantă. De asemenea, poți explora culori mai puțin obișnuite pentru amenajarea băii, cum ar fi negrul sau maroniul închis.

Dacă încăperea are o întindere mare pe verticală, poți alege oglinzi de baie mari, cu un design interesant, ca cele Sanotechnik. Acestea sunt realizate cu cele mai noi tehnologii, având iluminare LED și comutator touch. Sticla și aluminiul care le formează sunt de cea mai înaltă calitate și folosite pentru a crea forme interesante.

Spațiile largi se pretează foarte bine pentru a găzdui amenajări interioare în stil clasic. Poți să alegi un dulap bază Globo cu finisaj de stejar, care te ajută să creezi un cadru somptuos pentru relaxare. Acesta se poate combina cu cel îngust și înalt din aceeași gamă, pentru un efect complet.

Crearea unei atmosfere relaxante în baia de la mansardă prin corpurile de iluminat

În băile de la mansardă, corpurile de iluminat potrivite sunt chiar mai importante decât în cazul celor din alte zone ale casei, pentru că cerințele de spațiu și formele uneori atipice ale mansardei pot să necesite o lumină care să pună în valoare mai bine design-ul. Iată cum să le alegi în funcție de spațiul de care dispui:

Ce corpuri de iluminat să alegi pentru o baie mică

În cazul unei băi mici, eventual și cu acoperișul înclinat la un unghi neobișnuit, iluminarea este de preferat să se facă prin aplicele de perete sau prin plafonierele discrete, care nu îngreunează aspectul. Acestea pot fi așezate în zonele cheie ale încăperii, precum lângă lavoar, pentru a păstra un nivel optim de confort.

Poți alege o aplică Ideal Lux, albă, cu aspect simplu de paralelipiped, realizată în întregime din metal. Aceasta iluminează discret încăperile mici, astfel că poți crea mai ușor ambianța dorită de relaxare.

Pendulele și suspensiile pot da un aspect interesant ansamblului, dar mai ales dacă înălțimea băii este mică, ele pot să creeze un efect nedorit de aglomerare. În locul acestora, poți opta pentru plafoniere, de exemplu cele Artemide

Deși au forme inedite, care poate părea că nu se potrivesc oriunde, acestea se îmbină perfect cu albul mobilei dintr-o baie mică, pentru că sunt realizate din sticlă transparentă sau opacă și inox. Prin intermediul lor, poți adăuga un element contrastant unui design geometric modern.

Corpuri de iluminat într-o baie la mansardă mare

În cazul în care dispui de mai mult spațiu, atât pe verticală, cât și pe orizontală, poți opta pentru suspensii mari, care atârnă până la înălțime joasă. Modelele Kartell by Laufen au proprietăți de rezistență la umiditate și mizează pe un design minimalist, ce îmbină materialele metalizate colorate cu funcționalitatea.

Pentru a pune în valoare spațiul din baie, poți să creezi jocuri de lumini interesante, alegând în afară de corpuri de iluminat plasate pe perete sau pe tavan și alte metode de iluminare a băii, cum ar fi cele pentru mobilier. Aplicele Ideal Lux de acest tip pot și așezate deasupra oglinzii, având un design discret care le face potrivite pentru a fi utilizate împreună cu alte tipuri de aplice și lustre.

Obiectele sanitare pentru baia la mansardă – alegeri specifice acestui spațiu

Alegerile legate de obiectele sanitare implică aceleași considerente indiferent de locul unde se află baia, însă pot apărea dificultăți când vine vorba de adaptarea dimensiunilor acestora la spațiul mansardă.

Alegerea dușului potrivit

În acest sens, dușurile cu platformă sunt mai puțin recomandate decât cele walk-in. Acestea din urmă au avantajul că pot fi amplasate direct pe pardoseală, astfel că pot fi potrivite și pentru locuri cu înălțimi mai mici. De asemenea, pot fi adaptate unghiurilor mai atipice ale podelei, lucru esențial mai ales când dorești să economisești spațiu într-o baie de dimensiuni reduse.

Poți lua în considerare dușurile Radaway cu un design inedit care presupune uși încadrate de rame negre și aurii sau cu un model cu carouri retro interesant. Acestea sunt realizate din sticlă de calitate cu tratament anti-calcar, pentru ca tu să poți întreține curățenia mult mai ușor. Proprietățile hidrofuge fac ca apa să nu rămână pe suprafețe, formând depuneri.

Alegerea căzii

În cazul băilor mari, poți instala fără probleme o cadă freestanding, care poate fi amplasată oriunde în interiorul încăperii, nu doar pe laturi, ceea ce aduce avantaje de design. Aspectul este astfel îmbunătățit și vei putea să o amplasezi în funcție de poziția luminatorului, pentru a avea lumină naturală din belșug în clipele de relaxare.


Dacă baia ta are un design clasic, poți opta pentru o cadă Besco, cu picioare din bronz, care aduce eleganța în orice băile la mansardă de orice dimensiune. Și în cazul băilor în stil modern poți opta pentru același tip de căzi. Modelele au formă atât rotunjită, cât și rectangulară și sunt disponibile într-o mulțime de variante de culoare: negru, argintiu, auriu și albastru închis strălucitor.

Care este lavoarul adecvat pentru baia la mansardă?

În această privință nu există un răspuns puternic, ci alegerea va depinde de tipul de mobilier ales și de dimensiunea băii. Blaturile pentru baie au drept scop susținerea unui lavoar de tip bol, iar podeaua rămâne liberă, ceea ce este important într-o baie mică.

Poți alege și măști pentru lavoar pe pardoseală care integrează obiecte sanitare de diferite forme, potrivite mai ales pentru lavoarele clasice cu orificiu pentru baterie.

În cazul băilor mari, o opțiune interesantă sunt lavoarele pe pardoseală Besco, care pot fi asortate cu o cadă freestanding în nuanțe asemănătoare, pentru un efect unitar.

Vasul WC pentru baia la mansardă

O opțiune modernă pentru băile la mansardă, indiferent de dimensiunile acestora, sunt vasele WC suspendate, care îți oferă o libertate mai mare în ceea ce privește posibilitățile de amplasare. De asemenea, acestea oferă avantaje din punct de vedere al aspectului, pentru că rezervorul este integrat în perete.

Poți alege un vas WC Villeroy & Boch cu formă rotunjită sau pătrată, realizat dintr-un finisaj hidrofob și cu tehnologie inovatoare DirectFlush.

Acestea sunt principalele aspecte de reținut când vine vorba de amenajarea reușită a băii tale la mansardă. Ia în considerare cu atenție dimensiunile și forma încăperii, pentru a-ți adapta opțiunile la necesitățile de spațiu.

Sursă foto: Sensodays.ro

Întrebări și răspunsuri frecvente despre baia la mansardă

Ce mobilier să aleg pentru o baie la mansardă?

Pentru baia la mansardă, poți alege mobilierul suspendat, care este o soluție bună atât pentru băile mari, cât și pentru cele mici. În cazul celor spațioase, poți încerca combinații de corpuri bază și suspendate, pentru a obține un efect interesant.

De ce să aleg un duș walk-in pentru o baie la mansardă?

Cabina de duș walk-in aduce avantaje când locul unde urmează a fi plasat este mai jos, pentru că se va pune direct pe pardoseală. Forma acestuia poate fi adaptată în funcție de necesitățile individuale de spațiu.

Ce cadă să cumpăr pentru o baie mare la mansardă?

Dacă ai mult spațiu la dispoziție, poți alege o cadă freestanding, care se caracterizează prin design-ul neobișnuit și prin faptul că poate fi amplasată oriunde.

Ce corpuri de iluminat se pun în baia la mansardă?

Alegerea corpurilor de iluminat depinde de dimensiunea băii. Dacă este mică, este recomandat să eviți corpurile de iluminat ample sau așezate la o înălțime joasă, cum sunt pendulele.

De ce să pun mobilier suspendat în baia de la mansardă?

Mobilierul suspendat este o soluție atât pentru băile mici, cât și pentru cele mari, pentru că are un aspect modern și cu accent pe simplitatea formelor geometrice. Acesta lasă destul loc pe pardoseală pentru ca aceasta să fie curățată ușor.