Aplicarea chitului de rosturi în funcție de tipurile de plăci alese

Aplicarea chitului de rosturi

Gresia și faianța sunt printre cele mai folosite placi ceramice în amenajări. De când au apărut prima dată iar gama oferită de producători era destul de limitată și până acum, acestea au evoluat atât de mult încât poți opta pentru produse premium atât pentru interior cât și pentru exterior.

Până a ajunge la a te bucura de amenajarea definitivă, însă, atât gresia, cât și faianța trebuie montate, iar una dintre fazele de final este aplicarea chitului de rosturi. Acest proces trebuie să urmeze câteva etape și se va face în funcție de mai multe aspecte, printre care tipurile de plăci alese.

Despre cum se aplică chitul de rosturi în funcție de plăcile alese și câteva sfaturi pentru a te bucura de finisaje impecabile, poți citi în rândurile de mai jos.

Prepararea chitului de rosturi și etapele de aplicare

Atunci când te hotărăști să amenajezi o baie, o bucătărie, o terasă exterioară sau un balcon trebuie să alegi plăcile de gresie și faianță potrivite pentru interior și exterior. În aceeași etapă a alegerilor este bine să te orientezi și către chitul care va fi aplicat între rosturi, astfel încât acesta trebuie să corespundă atât din punct de vedere al culorii, cât și al proprietăților.

Printre caracteristicile de care mai poți ține cont se numără și:

  • timpul de uscare a chitului de rosturi;
  • alegerea unor placi ceramice rectificate care au nevoie de rosturi minime, așadar de mai puțin chit;
  • grosimea contează și ea când se pune chitul de rosturi;
  • dacă plăcile vor fi montate în interior sau exterior, ceea ce va influența atât traficul mai mult sau mai puțin intens.

Odată montate plăcile decorative alese, se vor avea în vedere următoarele etape înainte de chitul de rosturi și aplicarea sa:

  • pregătirea rosturilor care presupune curățarea temeinică a lor și a plăcilor ceramice;
  • prepararea chitului de rosturi care se va realiza din praful de chit și apă în cantitățile menționate de producător pe ambalaj.

Cu ce se aplică chitul de rosturi? Pentru această operațiune este nevoie de o racletă sau un gletieră cu burete.În prepararea și aplicarea chitului de rosturi contează destul de mult și calitatea plăcilor alese. Astfel, gresia și faianța calitative pot avea nevoie de mai puțin material, precum cele propuse de Iris Ceramica, care se pretează oricărei încăperi.

Aplicarea chitului de rosturi pentru faianță în funcție de placa ceramică aleasă

Aplicarea chitului de rosturi pentru faianta in functie de placa ceramica aleasa

Folosita preponderent în baie și bucătărie, faianța este supusă adesea mai multor agenți chimici și umezelii, așadar de calitatea acesteia depinde și rezistența sa în timp. În acest caz, aplicarea chitului de rosturi este strâns legată și de tipul de placă ceramică folosită.

Astfel, atunci când alegi faianța rectificată, aceasta va avea nevoie de mai puțin chit. În acest sens poți ține cont de următoarele aspecte:

  • alegerea faianței ar trebui să se facă în funcție de camera în care va fi montată;
  • culoarea acesteia contează și ea destul de mult, în aplicarea chitului ținându-se cont de acest aspect;
  • având în vedere rolul chitului și anume de a ține umezeală la distanță, acesta trebuie aplicat în cantitatea care trebuie;
  • după aplicarea chitului, locul trebuie lăsat să se usuce, urmând curățarea faianței.

În cât timp se usucă chitul de rosturi? În aproximativ 30 de minute, ștergerea faianței în perioada imediat următoare fiind recomandată pentru evitarea pătării. Pe lângă acest aspect, este bine de avut în vedere că aplicarea trebuie făcută la temperaturi de peste 5 de grade și nu mai mult de 30 de grade.

Aplicarea chitului de rosturi pentru gresie plecând de la tipul de placă folosit

Aplicarea chitului de rosturi pentru gresie plecand de la tipul de placa folosit

Dacă în cazul aplicării faianței lucrurile sunt puțin mai simple, gresia se împarte în două categorii:

  • de interior;
  • de exterior.

De acest aspect se va ține cont în primul rând la alegerea chitului de rosturi.

În ceea ce privește aplicarea, se va face în aceleași etape de curățare a gresiei, prepararea chitului și gletuirea sa pentru un aspect ordonat.

Ca și în cazul faianței, și tipul și calitatea gresiei este unul dintre cele mai importante repere în amenajare, mai ales că cea de exterior este supusa unui trafic mult mai mare, precum și unor factori de mediu mai agresivi. Ploaia, înghețul și chiar noroiul vor duce la deteriorarea acesteia mult mai rapid. Produsele oferite de Diesel Living au atât un design deosebit, cât și o grosime potrivită pentru o rezistență îndelungată.

Cum se folosește chitul de rosturi și cum se prepară și aplică acesta? În funcție de tipul de plăci alese și destinația acestora, trebuie aleasă variantă și cantitatea potrivită, astfel încât rosturile să nu fie încărcate excesiv însă nici prea puțin, ceea ce poate duce la apariția mucegaiului. În acest scop, se vor respecta indicațiile producătorului.

În concluzie, aplicarea chitului de rosturi este o etapă finală în montarea gresiei și a faianței, astfel încât trebuie realizată corect, mai ales că timpul de uscare este destul de mic. Alegerea unor placi decorative de calitate poate ușura destul de mult acest proces, precum poate prelungi și perioada de utilizare.

Sursa foto: Pexels.com